traducció - translate - traducción

dimarts, 20 de març del 2018

"He caigut a la trampa" | entrevista a Carles Puigdemont

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Carles Puigdemont, el president cessat del govern autonòmic de Catalunya, es troba actualment a Ginebra. En l'entrevista jutja severament a l'Estat espanyol i diu què troba a faltar en l'exili de Brussel·les.

Antonio Fumagalli, Ginebra 18.3.2018, 18: 50h

Carles Puigdemont assisteix a la reunió del Festival Internacional de Cinema i la Comissió Internacional de Drets Humans (IHRC) a Ginebra. (Imatge: Celine Aemisegger / EPA)

Carles Puigdemont, ha vingut a Ginebra a demanar ajuda a les autoritats suïsses?
No, és clar respecte la posició oficial de Suïssa i no tinc exigències. Sóc aquí per assistir a pòdiums de discussió ja una conferència.
Vostè esmenta el sistema federal de Suïssa com a model. Què és el que busca en la seva lluita per la independència?
El model suís és molt interessant perquè parteix de la idea de prendre seriosament la voluntat de la gent. Respecta la diversitat cultural i lingüística del país. Aquesta base és essencial per construir una societat democràtica i comunitària. No sóc un expert en Suïssa, però m'agrada tot el que sé.
Precisament a causa del sistema federal no se li ocorre a cap cantó voler separar-se de Suïssa. Quanta autonomia més necessita Catalunya per abandonar les seves aspiracions secessionistes?
Volíem més independència dins de l'estat espanyol i estàvem disposats a fer concessions. Tenint en compte la Constitució espanyola, el Parlament català va aprovar amb gran majoria una reforma de l'Estatut de Catalunya. Com a resultat el Congrés i el poble català també van aprovar la reforma en una votació de referèndum. Va ser el Tribunal Constitucional el que va reinterpretar els articles importants de la llei.
Llavors ¿el Tribunal Constitucional espanyol té una agenda política? És una recriminació dura.
Els jutges han expressat la seva opinió política, això està clar. Però hi ha una pregunta encara més fonamental: ¿pot haver un tribunal que "corregeix" un referèndum després d'una votació? No puc acceptar això.
Siguem sincers: en última instància, el que es vol és una major autonomia fiscal per lliurar menys diners a l'estat central.
Si només estiguéssim preocupats pels diners, haguéssim exigit la independència fa dècades. El dèficit de balança ha existit per molt de temps. Es tracta de molt més: el respecte per les decisions polítiques del Parlament català i, en definitiva, per la dignitat del nostre poble. Volem ser capaços de determinar nosaltres mateixos quines lleis són bones per a nosaltres.
Està a l'exili des d'octubre Encara es veu com el legítim president regional de Catalunya?
Sí, això el que sóc. Vaig ser elegit pel Parlament català i en conformitat amb la legislació espanyola. El govern espanyol no té dret a deposar al president regional català, només el parlament català pot fer-ho.
En altres paraules, diu que Espanya ja no és un estat constitucional.
Parlant en termes burocràtics Espanya és un estat constitucional democràtic, però no actua com a tal. Per això volem que el Tribunal Europeu de Drets Humans prengui mesures sobre el cas.

Suïssa no interfereix

Preparant la visita de Carles Puigdemont a Ginebra, el poder judicial espanyol ha investigat si les autoritats suïsses el enjuiciarían per una ordre d'arrest internacional. Al desembre, Espanya havia retirat una euroordre per falta d'èxit després d'uns dies. L'Oficina Federal de Justícia suïssa no fa comentaris sobre cap sol·licitud. Però afirma que no atorga l'extradició per delictes polítics. El Ministeri d'Afers Exteriors declara que Puigdemont pot ingressar al país sense visat d'acord amb les regles de Schengen. La disputa per Catalunya és un problema intern d'Espanya. Puigdemont havia estat destituït com a president autonòmic a l'octubre de 2017 després d'un referèndum d'independència il·legal i des de llavors viu a l'exili a Bèlgica.
A Ginebra circula el rumor que aquí per declarar un govern en l'exili.
Aquestes són notícies falses. Un govern a l'exili no és el meu objectiu. Estic treballant amb el Parlament català per establir un govern autonòmic que funcioni a nivell local. Però no pot ser que t'arrisquis a ser empresonat només perquè estàs demanant l'establiment d'un nou estat.
Es reunirà amb Anna Gabriel, la separatista amagada a Ginebra de la justícia espanyola?
Per descomptat. Intercanviarem punts de vista, però no tenim un projecte específic que vulguem encarrilar.
¿Aprofitarà l'oportunitat per quedar-se a Suïssa després de la seva estada actual i plantar la seva tenda aquí?
No. Tinc més obligacions després d'això.
Va venir aquí per participar en un festival de cinema al voltant dels drets humans. ¿La seva lluita per la independència no posa en un segon pla seriosos problemes de drets humans?
Em solidaritzo amb tots els pobles que són víctimes de violacions de drets humans. Per descomptat, hi ha pitjors casos. Però això no vol dir que no siguem víctimes i que puguem denunciar això.
La població catalana no dóna suport col·lectivament la independència. Pren com a ostatges a tots els que s'oposen a això?
També pot plantejar la pregunta a l'inrevés: ¿el Govern espanyol pren als catalans, que volen separar-se obligant-los a quedar-se a Espanya, com a ostatges?
La realitat és que la Constitució espanyola no ofereix a les comunitats autonòmiques la possibilitat de la independència.
Es refereix a l'Article 2 de la Constitució. Però també hi ha l'Article 10, que estableix que les lleis espanyoles estan subjectes als tractats internacionals que Espanya ha acatat, com el Pacte de Drets Civils i Polítics. El seu primer article proclama el dret dels pobles a l'autodeterminació.
En conseqüència, s'hauria de buscar una esmena constitucional.
¿Amb quines possibilitats d'èxit? Zero perquè no hi ha protecció per a les minories polítiques.
Els separatistes reben molt poc suport de la UE. Amb raó: la Unió tem un efecte dòmino quan cedeixi en la qüestió de Catalunya.
Crec en una Europa dels ciutadans que va més enllà del concepte de fronteres i de la pàtria. La por a l'efecte dominó no és més que una excusa; un sempre troba una raó per a restringir el dret a l'autodeterminació.
Els últims mesos han estat turbulents per a Catalunya, però també per a Vostè personalment. En retrospectiva, actuaria de la mateixa manera?
Sí, hi ha una cosa que faria de manera diferent: hauria d'haver proclamat la independència el 10 d'octubre i no posposar el procés. Ho vaig fer perquè volia entaular un diàleg i tenia clars senyals de Madrid per a una solució de mediació. Vaig caure en el parany.
Ara està vivint a l'exili a Brussel·les. En quines circumstàncies estaria disposat a tornar a Espanya?
En realitat, no és el meu pla romandre a l'exili durant molt de temps. Estic disposat a negociacions que condueixin a una solució política a la crisi. Però, és clar, només si tinc la garantia de no ser arrestat.
Què troba a faltar de país d'origen?
A la meva família, als meus filles. Almenys poden venir a visitar-me de tant en tant.
Traduït al castellà per Carme Novau
traduït del castellà automàticament per Google translator.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial