traducció - translate - traducción

dimarts, 16 de gener del 2018

L’Estat castiga els casals catalans a l’exterior

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
  •  La intervenció dels comptes de la Generalitat ha tombat l’ajut anual d’un milió d’euros que rebien els casals i entitats catalans a l’estranger
  •  Afecta 103 associacions i n’aboca algunes a problemes greus
Al Casal Català de Tolosa de Llenguadoc van fer cagar el tió als més petits. Les entitats exteriors intenten fer comunitat i difondre la cultura catalana Foto:CC TOLOSA.
Els 103 centres i casals catalans a l’exterior han encaixat un cop molt dur amb l’aplicació del 155. La subvenció que havien de rebre de la Generalitat corresponent al 2017 per al desenvolupament de les seves activitats ha estat revocada per les autoritats del Ministeri d’Afers Estrangers espanyol. Havia de ser d’un milió d’euros, com en anys anteriors, però finalment no veuran ni un cèntim. Això aboca algunes d’aquestes entitats a situacions molt complicades com ara no poder assumir el lloguer del local, no poder pagar professors de català o no poder tornar crèdits bancaris.
El programa de subvencions als casals i entitats exteriors funciona des de l’any 1993, i es regeix per un reglament en què cada entitat ha de detallar les activitats que farà al llarg de l’any. Durant els últims temps, l’emigració de catalans a l’exterior ha fet créixer el nombre de casals i d’activitats que s’hi duen a terme, i en els darrers cursos la partida per ajudar-los era d’un milió d’euros. Com cada any, el Departament d’Afers Institucionals i Exteriors tenia resolta la convocatòria del 2017 a principis de setembre, i la partida corresponent al pressupost del 2017 estava concedida de manera provisional.
Arran de la intervenció de les finances de la Generalitat i l’aplicació de l’article 155, però, els responsables del ministeri espanyol que s’han fet càrrec del departament català s’han negat a firmar la concessió definitiva dels ajuts, i el del 2017 s’ha perdut i ja no el cobraran.
El ministeri espanyol no ha donat explicacions sobre aquesta decisió, tot i que, per la manera com s’ha gestionat el problema, tot fa pensar que atribueix a aquestes entitats una finalitat política. En un primer moment, al novembre, els responsables del ministeri van tombar l’ajut a les activitats de 30 casals, i també als vuit casals exteriors situats a l’Estat espanyol: als primers, perquè entenia que hi havia activitats que anaven més enllà del foment de la cultura; als segons, al·legant que un casal català a Madrid, Sevilla o Bilbao no és un casal exterior. Un criteri, en canvi, que no s’aplica als casals de les comunitats i cases regionals d’Aragó, Astúries, Andalusia i Madrid dins de l’Estat, que sí que s’inclouen sense cap problema en el cens de casals exteriors.
El ministeri reduïa així la partida a 680.000 euros, destinada als casals que sí que considerava que podien rebre els ajuts. Els tècnics del departament van emetre un informe jurídic per reclamar els motius de l’exclusió, ja que eliminar-ne alguns de la línia d’ajuts públics per motius polítics seria cometre un acte administratiu il·legal.
En vista d’això, el ministeri va tirar pel dret: cap casal rebrà ni un euro. El 29 de desembre es va revocar la concessió dels ajuts, de manera que la partida pressupostària d’un milió d’euros corresponent al 2017 ja s’ha perdut i no es pot recuperar de cap manera, atès que l’exercici del 2017 ja s’ha tancat i les activitats que han fet els casals durant el 2017 han quedat sense cap ajut per finançar-les. “Això ens ha posat en una situació molt greu, i amb algun cas dramàtic”, explica a aquest diari Jordi Gairin. “Les entitats i els casals són plurals i no ens dediquem a fer política. Sembla que l’Estat havia decidit castigar aquelles que, segons el seu criteri i sense conèixer-les realment, podien tenir una orientació sobiranista, i al final les ha castigat totes.”
L’única possibilitat per recuperar la partida perduda seria que el 2018 es doblés de manera extraordinària el pressupost per als casals. Però això dependrà de la voluntat del govern de la Generalitat que es formi, i també de l’autonomia financera que pugui tenir respecte a la intervenció dels comptes que ha establert el Ministeri d’Economia espanyol.
Ens han retirat diners que eren per fer classes de català, concerts, calçotades i xerrades culturals; no per fer política
Els casals són plurals i en les juntes hi ha gent de totes les ideologies, però l’Estat sembla que ha fet una llista de bons i dolents
Al de Luxemburg vam portar aquest any Anna Gabriel, en un cicle pel qual també han passat Cs i el PP
Jordi Gairin
PRESIDENT FIEC

Activitats socials i culturals en risc arreu del món

Cada casal és un món i la decisió de l’Estat d’anul·lar-los la subvenció crea situacions complicades. El casal de Cuba, per exemple, donava auxili social, amb menjar, roba i medicaments, a ciutadans en situació precària, i ara això està en perill. El casal de Berlín havia doblat aquest 2017 la despesa destinada a activitats, ja que va organitzar la trobada anual de casals d’Europa, i ara no disposa dels diners de la subvenció per cobrir-ho. El de Saragossa, que s’havia hagut de vendre la seu, ara també té problemes per assumir-ne el lloguer, i el d’Andorra podria tenir dificultats per pagar proveïdors i crèdits. Al de Grenoble, la presidenta havia avançat diners de la seva butxaca per a les activitats del 2017 i ara no es podran restituir.
Però una de les conseqüències generals de la retallada és que el 2018 es deixaran de fer moltes activitats per la incertesa amb relació a aquests ajuts. “Alguns casals ja estan dient als professors de català que potser no els podran contractar”, explica Jordi Gairin, president del FIEC i president del casal de Luxemburg, que organitza cada any un festival de cinema català i un cicle de debats sobre actualitat política catalana. “El nostre objectiu no és fer política, sinó mantenir unida la comunitat catalana, i difondre la cultura i la llengua entre els fills nascuts a fora i entre els estrangers que s’interessen per Catalunya.”
Font: L’Estat castiga els casals catalans a l’exterior | David Marín | lleida | Política | El Punt Avui | Notícia

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial