traducció - translate - traducción

dissabte, 6 de gener del 2018

Així han "afinat" l'enquesta de BCN. Al descobert les finalitats d'aquesta intoxicació

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial




Avui s'han fet públics els resultats del Baròmetre municipal de Barcelona, desemebre 2017. És una enquesta semestral que programa l'Ajuntament de Barcelona i que fa l'empresa GESOP, una empresa que, en els dos últims casos que hem conegut (El Periódico per a les enquestes pre-electorals del 21D i l'Ajuntament de BCN per a aquest baròmetre municipal) sap "afinar" molt bé els resultats que projecta l'enquesta als interessos del "contractador".

Petita prèvia sobre això de les enquestes GESOP: El dia 20D El Periódico, a través de EP d'Andorra, publicava la darrera "enquesta electoral". Una publicació amb un clar ànim d'incidir en els votants, tot manipulant-los. Així, quan tots els trackings mínimament rigorosos ja projectaven que la lluita estava entre JxCat i C's, EP incidia en la visió que només ERC podia guanyar C's. Era una visió totalment alineada amb la consigna de l'establishment, per als qui el pitjor escenari era una victòria de Puigdemont. I enquestes com la de EP, feta per GESOP, publicades el dia abans de les eleccions via Andorra, projectaven uns resultats clarament "alineats" amb aquest metaobjectiu de l'establishment: deixar fora de circulació al President Puigdemont. 

Així, l'enquesta projectava 34-35 escons a ERC i 24-25 a Junts x Catalunya. A les eleccions de l'endemà el resultat fou que Junts per Catalunya i ERC van obtenir respectivament 34 i 32 diputats.  És impossible que una enquesta pugui estar tan mal feta com per, dos dies abans de les eleccions, cagar-la tan tremendament, i menjar-se un diferencial de13 escons entre les dues formacions. Era intencionat. Així són les coses. Per això jo sempre intento avisar davant aquests fets, davant lectures reduccionistes. 

Nota de contextualització del treball de camp l'enquesta del Baròmetre Municipal BCN:

Està fet entre el 23N i el 4D. I això és molt rellevant.
Tot just començava la pre-campanya electoral del 21D.

Que el President es presentava i que ho faria amb una candidatura i proposta política absolutament nova tot just s'havia conegut el cap de setmana abans d'iniciar el treball d'enquestació.

Totes les enquestes, fins llavors, donaven ERC guanyadora de les eleccions i després vindria C's, i barallant-se per la 3a o 4a posició PdeCAT, un partit que no es va presentar el 21D (només formava part d'una candidatura), i PScOE.

En els dies de treball de camp de l'enquesta municipal, cap enquesta del 21D donava C's com possible guanyador en vots i escons de les eleccions del 21D. Només en el tram final de la campanya es va anar visibilitzant aquesta força de C's, però no mentre es feia el treball de camp.

I finalment, el treball de camp no va poder recollir, evidentment, l'impacte del resultat final del 21D, amb el triomf -pírric, però triomf en termes de classificació- de C's i la segona plaça de Junts per CAT, pel davant d'ERC en vots i en escons. El 21D ha dibuixat un nou escenari polític, i l'enquesta municipal està feta en el vell escenari. Només aquest fet ja gairebé deixa aquesta enquesta sense cap interès pels seus resultats.
Tanmateix, no he pogut evitar submergir-me en les dades, i al fer-ho és quan s'han fet tan clamorosament evidents els patètics intents "d'afinar" l'enquesta i ha emergit la intencionalitat política tan maquiavèlica que hi ha al darrere de la intoxicació que han promogut a partir de l'enquesta. 

El titular que han venut Ajuntament i mitjans de comunicació és que ERC guanyava les eleccions, perquè atrapava Colau. A veure: ERC 16,5% intenció de vot i Comuns 16,3%. Un diferencial de només 0,2. Sincerament, jo no m'atreviria a inferir amb la rotunditat com s'ha fet, un resultat, uns titulars.

Fixeu-vos una cosa molt important: el marge d'error de l'enquesta és del 3,6%. Tots els diferencials dintre del marge d'error els hem de posar en quarantena. Ara imagineu-vos un diferencial de 0,2. Ridícul. Absolutament ridícul inferir-ne res.

Però és que a més a més a aquest resultat que han projectat avui Ajuntament i mitjans s'hi arriba d'una manera molt tristament tramposa: sobre-representant intencionadament alguns col·lectius i espais polítics a la mostra. 

Hem dit que l'enquesta projecta un 16,3% d'intenció de vot als Comuns (BEC). Sabeu quin va ser el % que varen obtenir les eleccions municipals del 2015? El 15,2%.

I sabeu quin és el record a BEC entre els enquestats, dels membres de la mostra? Doncs del 22,6%, és a dir, 7,4 punts més de sobredimensionament dels votants comuns, que són (oh! sorpresa!!!) els més sobrerepresentats de tota l'enquesta. Així aconsegueixen generar l'aparença d'estancament del vot dels Comuns entre el 15 i el 16. Però és fals, estan per sota, perquè és un col·lectiu molt sobre-representat.

ERC és la segona proposta política més sobre-representada a l'enquesta. Va tenir un 6,6% del vot a les eleccions M2015, però a l'enquesta és el doble de persones que diuen van votar ERC, un 12,5%, és a dir, 6 punts de sobre-representació.

Tanmateix això, a diferència dels Comuns, no ens ha d'impedir veure que ERC té una evident tendència a l'alça en les seves expectatives electorals. Però en absolut dimensionada en els termes que ho han venut avui Ajuntament i mitjans.

La resta de partits tenen uns diferencials entre vot real i record de vot dins dels marges d'error de l'enquesta, per tant, en termes de record de vot de la mostra, difícilment podem parlar ni de sobre-representació ni de infra-representació.  

Hi ha una altra dada que també ens permet evidenciar aquesta grollera manera "d'afinar": en la autoubicació ideològica esquerra/dreta que fan els enquestats. 

Resulta que en una escala de 5 posicions ideològiques definides (Esquerra/Centre-esquerra/Centre/Centre-dreta/Dreta) i 2 no definides (Apolític i NS/NC), per tant 7 possibles respostes... el 50% (47,4%) dels enquestats directament s'autodefineixen com de "Esquerra" i un 22,5% de centre-esquerra. Les posicions de centre o centre-dreta, testimonials a BCN (10,6 i 6,6). Seria ridícul si no fos perquè és tan tristament tendenciós. Si treballes amb una mostra tan esbiaixada ideològicament, qui en sortirà beneficiat? Doncs els que surten beneficiats en el relat oficial que avui ens han intentat col·locar: Comuns, ERC i PScOE.

Però té tela la manipulació. Mirem com han evolucionat en els últims dos anys aquests dos indicadors de "l'afinament" de la mostra:

Sobre l'imparable increment de la sobre-representació dels Comuns a l'enquesta:
Semestre     Any     % record de vot als Comuns
2S               2015         18,8%
1S               2016         19,1%
2S               2016         19,4%
1S               2017         20,3%
2S               2017         22,6%

Recordem que en les eleccions de Maig 2015 els Comuns van obtenir el 15,2% dels vots.

Amb ERC la mostra no se sobredimensiona els 7,4 punts dels Comuns, "només" 5,9 punts. Maig 2015 obtenen 6,6% vots, 2S 2015 8,7% de record de vot, que ha anat pujant fins aquest 2S 2017, amb aquest 12,5%, però que, tanmateix, implica que a la mostra hi ha el doble de votants d'ERC dels que va tenir el 2015...

En l'altre indicador amb el que hem vist com s'ha "afinat" la mostra, l'anàlisi de la seva evolució en aquests dos anys és, deixeu-m'ho dir així, ACOLLONANT: 

% d'enquestats autoubicats en la posició ESQUERRA el 1S 2015: 34%
% d'enquestats autoubicats en la posició ESQUERRA el 2S 2017: 47,4%

Heavy, no? 13,4 punts. Ahí es ná

Així les coses, quina credibilitat pot tenir aquesta enquesta? Quina credibilitat podem donar als resultats que avui ens han volgut "col·locar"? 

Seré molt breu i molt clar: CAP!  

I ARA, EL PLAT PRINCIPAL: Quines són les intencionalitats polítiques que s'amaguen darrere aquesta impresentable "afinamenta"?

Per enfilar la resposta anirem a buscar els resultats de C's. Fixeu-vos-hi: l'enquesta projecta un 6,4% d'intenció de vot a C's.
O sigui, el partit que aquest 21D ha tingut més vots a la ciutat de Barcelona, el 23,94%, resulta que fins i tot tindrà un pitjor resultat que a les municipals 2015. C's aquest 21D ha quedat 3 punts pel davant d'ERC, 3,5 punts pel davant de Junts x CAT i 15 punts pel davant dels Comuns... però a les municipals segons l'enquesta perdrà gairebé 20 punts d'intenció de vot, baixant del 24% al 6%.

VA HOME VA!!!!!!

I per què ho fan, això, us preguntareu. Jo també m'ho he preguntat. I he arribat a una conclusió: només hi ha un escenari polític de cara a les properes eleccions municipals que s'escapa al control dels Comuns: una candidatura independentista que sumi ERC i Junts per Catalunya, independents, etc. És l'opció que més tem la Colau perquè la deixa sense cap opció de seguir sent alcaldessa.

Una de les singularitats del règim electoral i de governança municipal és que atorga moltíssima força al candidat més votat, que, ni que ho hagi estat per un simple vot, serà sempre alcalde excepte que la resta proposin un candidat que sumi majoria ABSOLUTA de regidors.

La Colau va treure 11 regidors, i CiU 10. Amb aquests 11 (de 41 !!!!) en tenia prou, sense cap altre suport, per ser alcaldessa, perquè no hi havia majories absolutes alternatives possibles. CiU, ERC i CUP sumaven, cas d'haver volgut sumar, que aquesta és una altra, 19. Res a fer.

Per què els comuns amaguen C's a l'enquesta?
Perquè si hagués reflectit una translació mínima d'aquest 23,9% dels vots del 21D el titular més que possible hauria estat "C's a l'assalt de l'Ajuntament de Barcelona"

Per què? 
Perquè si C's manté el gruix del suport electoral que ha tingut aquest 21D a BCN i ERC i Junts per Catalunya es presenten per separat, la senyora Carina Mejías, de C's, té molts números de ser la nova alcaldessa.

Perquè ni que sumats els regidors de Junts x Cat i d'ERC siguin més que els de C's, molt difícilment sumaran majoria absoluta, i els Comuns mai mouran un dit si no és per criminalitzar a Junts x Cat i tot l'espai que ara mateix ocupa, de manera que C's, acabaria recollint la vara d'alcaldessa.

Hi ha molt, molt, molt interès en fomentar la divisió entre ERC i Junts x Cat, en que no es plantegin alinear estratègies, perquè això permetria a la proposta que en sortís, assegurar-se el control de gairebé totes les capitals per a l'independentisme, ser la força més votada a gairebé tot arreu.

Quin interès hi tenen els Comuns? 
Molt clar i molt pervers: si silencien l'amenaça electoral de C's no fan saltar les alarmes i creuen que eviten que ERC i Junts x Cat es posin a treballar per alinear estratègies. Els Comuns saben que això -que no hi hagi unitat indy- és potser l'única possibilitat que ara mateix té la senyora Ada Colau de seguir sent alcaldessa. 


I aquest és el rovell de l'ou de tot plegat: per seguir sent alcaldessa la Colau només té un escenari possible, que no hi hagi cap estratègia sobiranista unitària. 

Per això ara amaga a C's i després els projectaran com "la gran amenaça que el cap i casal tingui alcalde de C's". I la senyora Colau s'oferirà com l'única capaç de sumar a PSC i ERC, reeditant els tripartits de BCN. I aquesta estratègia deixa sense cap marge de maniobra a Junts per CAT i a CUP, ja que estarien permanentment sotmesos al xantatge de "o ens doneu suport ni que ens passem el dia pixant-nos a la vostra cara, o guanyarà C's". I rehabilita per la porta del darrere a un dels responsables del 155, el PScOE

Com veieu no hi ha res innocent en la manera com s'ha "afinat" l'enquesta del Baròmetre municipal.
S'ha afinat fins que han permès presentar-la induint a uns titulars i a una visió que són falsos, que no són certs, que són pura intoxicació.
Una intoxicació que persegueix unes finalitats polítiques que ens han volgut amagar, però que hem pogut deixar al descobert, desemmascarar. 

DONEC PERFICIAM


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial