traducció - translate - traducción

dimarts, 29 d’agost del 2017

L'obscur finançament de l'associació anti soberanista Societat Civil Catalana | Público

Acte de Societat Civil Catalana. EP
PÚBLICO

MADRID D'on treu els diners Societat Civil Catalana? És la pregunta del milió. Concretament del milió d'euros (992.672 euros) que l'organització anti sobiranista va ingressar el 2014, segons confirma el seu propi balanç econòmic.

És la pregunta que també tracta de respondre el periodista Jordi Borràs en el seu llibre 'Desmuntant Societat Civil Catalana' (Edicions Saldonar i pel Grup Barnils), a la qual s'hi suma Crítíc en un un reportatge amb dades exclusives sobre l'opac entramat que s'amaga darrere dels comptes de l'organització.

Només cal un simple cop d'ull al balanç presentat per Societat Civil Catalana per adonar-se que els números no quadren. SCC, es va constituir amb la voluntat manifesta de combatre el sobiranisme i "mantenir Catalunya integrada a Espanya", compta amb tot just 75 socis i uns 4.000 col·laboradors dels quals es desconeix quants d'ells contribueixen econòmicament. No obstant això, els seus ingressos van fregar el milió d'euros en 2014.

En les dades que facilita la pròpia societat, les quotes dels socis representen un 1,5% dels ingressos, 15.000 euros del total. Un altre 1,4% s'aconsegueix a través d'urnes i llocs de recaptació. La resta, 963.053 euros, el 97% de l'import, l'obté l'organització a través de donacions privades. La SCC, que gasta més del que ingressa, va haver de fer front al pagament d'un total de 1.084.000 euros per les dues grans manifestacions que va impulsar, als quals cal sumar les despeses en comunicació i les despeses estructurals.

Qui finança a Societat Civil Catalana?

En el seu llibre, Jordi Borràs denuncia el possible finançament per part d'empreses de l'Ibex, que s'amaguen per tal que el seu  suport a l'organització no els passi factura. La mateixa associació es compromet a "garantir la total confidencialitat de la donació".

Tal com assenyala Crític, és més que probable que unes quantes d'aquestes aportacions provinguin del cercle empresarial que ostenten els fundadors de l'associació, tot i que tampoc n'hi ha constància.

El que sí que ha donat la cara en públic ha estat el fundador i principal accionista de Naturhouse, Félix Revuelta, una de les 100 fortunes més grans d'Espanya. Com ell, tal com ha explicat el mateix Revuelta en un programa de televisió, hi ha molts altres empresaris que donen suport a Societat Civil Catalana però que no s'atreveixen a confessar-ho per por de perdre contractes amb la Generalitat catalana.

El PP, intermediari

No obstant això, en aquest entramat ha més actors. Segons la informació del digital Las Voces del Pueblo, un dirigent del PP català, Enric Millo, hauria intervingut entre les empreses de l'Ibex i SCC, amb l'ajuda del Govern espanyol, per aconseguir una injecció de capital. Segons les fonts que revela el diari, entre les empreses hi hauria Telefónica, que hauria 'col·laborat' amb l'entitat gràcies a la intermediació del partit conservador. Segons explica el periodista Guillem Martínez a Crític, "aquests potents" accionistes, "representants de bancs i grans corporacions internacionals truquen directament als despatxos de direcció de diaris per ordenar què poden o no publicar", segons el sinteressos d'aquestes empreses.

D'altra banda, tal i com denuncia Borràs, hi ha sospites de tracte de favor per part de l'Estat a SCC i un fet confirmat: Renfe va subvencionar el 50% del preu del bitllet de tren per a 245 persones que van acudir a l'acte que SCC havia organitzat a la Diada de 2014 a Tarragona. Un descompte que va suposar un estalvi de 2.744 euros per a SCC.

Renfe va al·legar que el descompte es va fer en base als seus criteris generals per a justificar-se. No obstant això, cap dels descomptes de l'empresa encaixa amb aquest percentatge. Segons la periodista  Gemma Aguilera "només queda la possibilitat que es tracti d'una decisió arbitrària" emparant-se en un epígraf en el qual l'operador es reserva la decisió sobre el descompte fins a conèixer el destinatari de la mateixa.

Aquell mateix any, l'11 de setembre, Renfe va denegar a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) la possibilitat de llogar trens extra, al seu preu corresponent sense descompte, per a persones de fora de Barcelona al·legant que no hi havien places disponibles.

Font: La oscura financiación de la asociación antisoberanista de Societat Civil Catalana | Público

Pots seguir Boladevidre