traducció - translate - traducción

dissabte, 1 d’abril del 2017

Una llista dels assidus a la llotja del Bernabéu que mouen els fils del poder

D'Aznar als Borbons, passant pels responsables de les grans constructores i les empreses de l'Íbex



‘No m’agrada veure la llotja del Bernabéu i les personalitats que hi ha. I com s’hi mouen els fils d’aquest país…’ Són les declaracions que va fer ahir el jugador del Barça Gerard Piqué després del partit que va jugar amb la selecció espanyola de futbol. Piqué va esclatar i va assenyalar expressament una de les persones que freqüenten un dels més de tres-cents seients privilegiats que hi ha al voltant del president del Real Madrid –i de la constructora ACS–, Florentino Pérez. Piqué va citar, sense dir-ne el nom, Marta Silva, advocada de l’estat: ‘És la persona, per exemple, que ha encausat Messi, que ha encausat Neymar i casualment té un tracte ben diferent amb Cristiano. Aquesta persona era allà, al costat de Florentino, i no passa res. […] Però això és així en aquest país i ha estat així sempre. No explico pas res de nou’, deia Piqué.

Efectivament, és habitual que Marta Silva vagi a la llotja del Bernabéu. De fet, va formar part de la directiva del Reial Madrid durant la primera etapa de Florentino Pérez, entre el 2000 i el 2006. I no solament això: Silva de Lapuerta és una de les persones que representa millor les influències entre el poder polític i el poder econòmic espanyol, i la continuïtat entre el poder del règim franquista i el de la transició, fins avui. Ella també és membre del grup anomenat ‘La Gloriosa’, perquè la majoria dels integrants ocupen alts càrrecs a l’administració pública o en grans empreses privades espanyoles.  Vegeu-ne més informació ací.

Hi ha una doble vara de mesurar en el cas de Messi i en el de Cristiano Ronaldo, es queixava Piqué. De fet, l’actitud de Silva envers el jugador del Madrid, acusat d’haver evadit 150 milions, és si més no curiosa: segons que ha revelat avui el director del diari As, Alfredo Relaño, a la cadena Ser, Silva va baixar al vestidor del Reial Madrid després d’un partit de la Lliga de Campions, ara fa un any, i va demanar a Ronaldo que li signés una pilota per al seu fill.

Marta Silva és una de les persones vinculades al poder polític i empresarial espanyol que es troben periòdicament a la llotja del Bernabéu. No és cap secret que s’hi aplega, com diu Piqué, qui ‘mou els fils’, i que s’hi prenen decisions i s’hi fan negocis, alguns dels quals prou tèrbols. Fins i tot l’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas va fer-hi referència el mes de gener passat en la declaració en el judici pel cas Gürtel. Va dir que als empresaris i a la cúpula del PP no els calia pas la mediació del cap de la trama corruptiva, Francisco Correa, perquè ja tenien la llotja del Bernabéu.

Correa havia dit que havia lliurat diners a l’ex-tresorer del PP en canvi de mediacions amb els ministeris de Foment i de Medi Ambient perquè fessin un tracte de favor a gran constructores com ACS (de Florentino Pérez) i OHL (de Juan Miguel Villar Mir, un altre dels assidus a la llotja del Bernabéu). I Bárcenas va replicar això al jutge: ‘Pensar que el senyor Florentino Pérez o el senyor Villar Mir poden anar al gerent del partit i al senyor que fa els viatges al partit perquè els atorguin adjudicacions és una estupidesa, havent-hi una cosa anomenada llotja del Bernabéu.’

I a la llotja hi desfilen molts dels presidents de les principals constructores i de les empreses de l’Íbex 35. És el cas, per exemple, de Borja Prado, president de l’elèctrica Endesa, fill de Manuel Prado y Colón de Carvajal, que va ser mà dreta de Juan Carlos de Borbó. És home de confiança i amic de Florentino Pérez des de fa anys.

També en són assidus el president de Sacyr, Manuel Manrique, i, tal com recordava Bárcenas, el d’OHL, Juan Miguel Villar Mir. L’ex-president de Sacyr Luis del Rivero també s’hi feia veure molt sovint, a la llotja madridista. Fou directiu del Reial Madrid. Del Rivero és acusat d’haver pagat diners per a la campanya del PP de Castella – la Manxa per mitjà de Bárcenas, quan María Dolores de Cospedal era candidata.

El president de Telefònica també ha estat vist a la llotja del Bernabéu. José María Álvarez Pallete hi tornarà demà, per a signar l’acord de patrocini de la companyia amb el Reial Madrid, que rebrà quinze milions d’euros.

I entre els grans personatges del món empresarial i financer espanyol també s’hi va veure durant molt temps l’empresari Arturo Fernández, ex-conseller de Caja Madrid i de Bankia i acusat d’haver fet ús de les targetes ‘black’

Aznar, els Borbons… i Ana Botella
Entre els personatges del poder polític i econòmic espanyol que habitualment hi ha a la llotja del Bernabéu, s’hi destaca José María Aznar. L’ex-president del govern espanyol i president de la fundació FAES hi acudeix habitualment, assegut al costat de Florentino Pérez, si no és que hi ha Juan Carlos de Borbó, que també s’hi ha vist sovint.

A l’ex-marit d’Elena de Borbó, Jaime de Marichalar, també li agrada d’anar a l’estadi, acompanyat del seu fill Froilán, nebot de Felipe VI. I així mateix periodistes com Luis María Ansón, José Antonio Vera, Eduardo Inda, Casimiro García Abadillo, Bieito Rubido…

Hi ha algú que s’hi troba a faltar, a la llotja (almenys amb la freqüència amb què hi anava): l’ex-batllessa de Madrid Ana Botella. Durant el seu mandat, els responsables de les grans constructores que hem esmentat més amunt van signar contractes suculents de diversos serveis municipals amb l’Ajuntament de Madrid, els anomenats contractes integrals, molts dels quals es devien acabar d’enllestir a la llotja del Bernabéu: el contracte del servei de neteja per a Sacyr; el dels aparcaments per a l’ACS de Florentino, Ferrovial i Sacyr; els de mobilitat també per a ACS…