traducció - translate - traducción

diumenge, 30 d’abril del 2017

PODEMOS I LA MOCIÓ DE CENSURA


Aquesta setmana Podemos ha tornat a escenificar un no "cop d'efecte" fent pública la intenció de presentar una moció de censura al govern de Rajoy. En una roda de premsa, envoltat per Alberto Garzón, Irene Montero i Xavier Domènech entre altres dirigents de Unidos-Podemos, anunciava al Congrés la seva intenció de fer una moció de censura al govern del PP, i ho justificava per l'estat d'extrema gravetat que viu el país. Va anunciar que començava a treballar amb la resta de forces polítiques per fer fora als "paràsits" de les institucions. Va dir que això no es qüestió de cares o noms si no que es tracta de fer fora un govern instal·lat a la corrupció i que estan convertint la pàtria en patrimoni seu. Va qualificar aquesta moció com una obligació ètica perquè l'estat esta exposat a un saqueig permanent i el PP te segrestades a les institucions que fa servir en benefici propi. Iglesias però va cometre alguns errors. La legislació espanyola obliga a presentar un candidat alternatiu i a tenir majoria absoluta al parlament, abans de presentar al moció. Podemos no te ni una cosa ni l'altre. Tal i com van manifestar la majoria de grups parlamentaris, la majoria es va assabentar de la iniciativa de Podemos, a la mateixa roda de premsa o mitjançant un SMS enviat minuts abans de produir-se l'anunci. Psoe i C's van mostrar el seu rebuig a donar suport a aquesta moció, amb l'argument de que així no es fan les coses. El Psoe, veu en aquesta iniciativa, una jugada semblant a la que ja va protagonitzar Iglesias l'any passat quan en roda de premsa va oferir als socialistes donar suport a Pedro Sànchez, a canvi d'algunes cadires ministerials. Deu ser el tarannà de la gent de la "Nova Política", d'informar abans a la premsa que a l'interessat. Hernando va dir que de cap manera els tornarien a enganyar, i que Rajoy, no es mes "dolent" ara que fa un any, quan Podemos es va negar sistemàticament a possibilitar un govern alternatiu. De la mateixa manera es va pronunciar C's, que va recordar a Iglesias, que precisament va ser Podemos qui no va voler saber res d'un govern alternatiu al PP, que hauria estat possible amb la seva abstenció, un cop aconseguit un acord de govern entre Psoe i C's. Ha qualificat la moció de Podemos com un nou numero de circ, als que ja ens te acostumats la formació lila. Compromís es mostrava disposat a donar-hi suport, un cop es conegui el programa i el candidat alternatiu. En el mateix sentit es van pronunciar el PDEcat i el PNV, mentre que ERC condicionava el seu suport a l'acceptació per part del govern alternatiu d'un referèndum a Catalunya.

Així les coses, no sembla que la proposta tingui gaires possibilitats de tirar endavant, malgrat que Iglesias ja ha dit que ells la tiraran endavant, compti amb suports suficients o no. De tota manera no han fixat ni data ni candidat. Els sindicats UGT i CCOO s'han reunit amb membres de Unidos Podemos i tot i que han manifestat que es bo debatre aquestes coses al Congrés, tots dos han rebutjat donar suport explícit a la iniciativa perquè discrepen en la forma de presentar-la. Jutges per la democràcia va rebutjar la reunió, argumentant que han de mantenir la seva independència i neutralitat.

Amb tot i malgrat la manca de suports, Podemos sembla que ha aconseguit el seu propòsit, que no es altre que ficar pressió al Psoe. Aquesta moció, malgrat que es presenta contra el PP, pot acabar fent força mal al Psoe, tot i que la intenció de que algun dels tres candidats a les primàries es despenges de la posició oficial del partit, li ha sortit malament a Iglesias. Tots tres han tancat files i han apostat per no donar-hi suport. Podemos però ha afegit pressió al Psoe, al dir que estarien disposats a acceptar un candidat del Psoe o fins i tot de C's. També han deixat oberta la possibilitat a que el candidat sigui una persona independent, sense cap afiliació política i que compti amb el consens de tots els partits polítics. Ha afegit però, que, si finalment Psoe i C's tanquen files entorn a Rajoy i permeten que segueixi al govern, estaran traint a Espanya i als espanyols. Tal i com esta plantejada aquesta moció, sembla que ha estat mes pensada per fer mal al Psoe que no pas al PP, que ha desafiat a Podemos a que la presenti.

Font: EL BLOG  DE L' `ANEC  LLUC: Podemos i la moció de censura