traducció - translate - traducción

diumenge, 2 d’abril del 2017

Les persecucions no eren somnis | Antoni Bassas

“El president d’un govern que es vanta de complir escrupolosament la llei i resulta que un dels seus ministres de confiança se l’ha saltat alegrement per atacar oponents polítics”
L'anàlisi d'Antoni Bassas: Les persecucions no eren somnis


El 30 de novembre del 2014, l’ARA va publicar que el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, havia creat una unitat policial específica per lluitar contra el procés sobiranista, unitat policial a la qual més tard els mitjans es van començar a referir, per resumir, amb l’expressió “policia patriòtica”
Deu dies més tard, el 10 de desembre del 2014, el mateix ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va negar aquesta informació. Bé, més que negar-la, se’n va riure, molt en el seu estil d’Estat vist com la vaca que branda la cua per espolsar se del damunt les molestes mosques/premsa; va dir: “Vostès veuen persecucions fins i tot en somnis”. Doncs bé, ahir, dos anys i tres mesos després de les presumptes persecucions, la justícia ha anunciat que investigarà si l’ex número dos de la Policia Nacional, el comissari Eugenio Pino, va fabricar proves falses en el marc de la investigació contra la família Pujol.
El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va presentar ahir un escrit en què denunciava que la policia no ha pogut acreditar l’origen d’un USB amb el qual es pretenia involucrar en el cas un germà de l’ exconseller Felip Puig. L’instructor considera que Pino va ordenar a un dels membres del seu gabinet, Bonifacio Díez Sevillano, que entregués a la UDEF el dispositiu per després adjuntar-lo al procés judicial. Per això els acusa de prevaricació, fals testimoni o frau processal. “Ha existit un risc rellevant que documents d’origen desconegut acabessin incorporant-se a la causa”, diu el jutge. De la Mata fins i tot demana al ministeri que investigui si s’han de prendre mesures disciplinàries contra aquests dos policies o retirar-los condecoracions.
Fernández Díaz sempre ha negat el que ara és una evidència, que existia una operació de guerra bruta contra el procés, i ha defensat tant Pino com el comissari José Manuel Villarejo. De la mateixa manera, Mariano Rajoy sempre ha justificat Fernández Díaz.
Repetim l’esperit del que escrivim avui a l’editorial de l’ARA: “El president d’un govern que es vanta de complir escrupolosament la llei i resulta que un dels seus ministres de confiança se l’ha saltat alegrement per atacar oponents polítics”. En qualsevol país civilitzat això provocaria, com a mínim, una crisi de govern i més d’una dimissió”.
Bon dia per recordar això del compliment de la llei. Com saben, ahir Francesc Homs va ser desposseït del seu escó (i els seus electors van de desposseïts del seu diputat) en compliment de la sentència que l’inhabilita per haver posat les urnes el 9-N. Doncs bé, avui el Congrés ha viscut un moment de dignitat solidària. El diputat Carles Campuzano ha demanat la paraula per denunciar l’absència d’Homs, i l a presidenta del Congrés li ha tallat el micròfon, i quan ha volgut continuar ha vist com els diputats del PDECatEsquerraPodem i Compromís abandonaven els seus escons en senyal de protesta.