traducció - translate - traducción

diumenge, 11 de desembre del 2016

UNIVERSITATS: CATALANOFÒBIA O AUTO-ODI?

Òscar Escuder alerta que les universitats no apliquen els reglaments d’usos lingüístics


En una entrevista a La Xarxa, el president de la Plataforma per la Llengua ha alertat que només la meitat dels màsters que es fan a Catalunya són en la llengua pròpia. També ha insistit en la necessitat que el català sigui llengua oficial a Europa ja que, la no oficialitat actual, "suposa molts entrebancs als ciutadans".
El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha estat entrevistat aquest dijous a La Xarxa, on ha lamentat el descens que està patint la llengua catalana a les universitats. "L'administració no fa complir les lleis com el Codi de Consum de 2010 i les universitats tampoc apliquen els reglaments lingüístics". És l'alerta que ha llançat Escuder, que ha recordat que només el 56% dels màsters que s'imparteixen a les universitats públiques catalanes són en la nostra llengua. Les universitats tenen reglaments d'usos lingüístics que no es compleixen.
Pel que fa a l'escolarització, Escuder ha ressaltat que "la immersió lingüística no s'està complint al 100%. I a sobre subvencionem pares perquè demanin l'escolarització en castellà dels seus fills". Són declaracions d'Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua. L'ONG del català ha assenyalat que hi ha certa subordinació lingüística entre els joves. És a dir, tot i rebre l'ensenyament en català abandonen aquesta llengua un cop finalitzen l'escolarització obligatòria.
"A Catalunya hi ha un 10% de la població que la seva llengua no és ni el català, ni el castellà, ni l'aranès. La competència és amb el castellà. Hi ha molta gent que ha fet l'ensenyament en català i després no l'utilitza. Cal un nou impuls social a la llengua. És una feina conjunta, de la ciutadania i de les administracions", ha advertit Escuder.
Pel que fa a les administracions, el president de la Plataforma per la Llengua ha denunciat que "hi ha aspectes de la llei de política lingüística del 98 que no s'estan complint. Tampoc el Codi de Consum del 2010. Es va donar un termini a les empreses perquè etiquetessin en català. El termini es va esgotar el juliol del 2011. És a dir, que gairebé tothom està fora de llei i hi ha zero sancions", ha dit.