traducció - translate - traducción

dijous, 13 d’octubre del 2016

Vivir en la caverna | Societat Anònima

Benvolguda, o no, senyora de la pancarta:

No sé si has sentit parlar de Plató. No, no és el plató gran de 'Sálvame'. Plató va ser un filòsof grec que va viure entre el 427 i el 347 abans de Crist. En el seu VII llibre de la República hi ha una explicació metafòrica que em recorda la situació actual d'Espanya. En el fons tracta d'explicar la seva teoria de com es pot captar l'existència de dos mons: el món sensible (que coneixem gràcies als sentits) i el món intel·ligible (que només es pot aconseguir a través de la raó (No és el diari de Marhuenda, per cert). Aquesta explicació a la qual faig referència és la Al·legoria de la caverna o Mite de la caverna (segueix sense tenir relació amb la premsa de la capital).

I en què consisteix aquesta al·legoria? Imagina't una caverna en la qual hi ha un grup d'homes que són presoners des del seu naixement. Estan immobilitzats per cadenes i només poden veure el fons de la caverna. Una mica com si et lliguessin davant de la tele i només poguessis alimentar les teves neurones amb 'Sálvame', 'Gran Hermano' i la resta de teleporqueria. Darrere d'aquests presoners hi ha un mur amb un passadís, una foguera i l'entrada de la cova que dóna a l'exterior. Pel passadís circulen homes que porten tota mena d'objectes, les ombres es projecten a la paret que els presoners poden veure a causa de la foguera. Els presoners, que s'han passat tota la vida veient ombres, creuen que aquesta és la veritat. No poden girar els seus caps i comprovar que el que són reals són els objectes i les persones que creen les ombres. Si un d'aquests homes fos alliberat, podria girar-se i conèixer una realitat molt més profunda i autèntica. Si sortís de la caverna podria veure arbres, rius, muntanyes ... D'estar en un món sensible, passaria al món intel·ligible, al de la raó (que no, que no és el diari de Marhuenda).

I ara ve la gran pregunta: quan ens girarem? En quin moment ens adonarem que només veiem ombres i que un altre model de societat és possible? I és que resulta una mica estrany que, en una manifestació profundament nacionalista espanyola, envoltada de banderes i amb Xavier García Albiol a prop, sostinguis una pancarta amb la frase "tapan recortes y corrupciones con banderas" referida, suposo, al moviment independentista. És estrany. Perquè si a la paret has vist l'ombra d'un senyor amb un sobre, estaria bé que sabessis que és Bárcenas repartint sobresous; i si has vist l'ombra d'un senyor signant la reforma constitucional de 2011, seria oportú també que sabessis que va ser Zapatero, amb el suport del PP i el PSOE, i que el que van modificar va ser l'article 135 perquè el pagament del deute públic fos el primer a pagar-se davant de qualsevol altra despesa de l'Estat en els pressupostos generals, sense esmena o modificació possible. O dit d'una altra manera, perquè no s'enfadi la Merkel, tanquem els quiròfans que siguin necessaris.

Saps com acaba l'al·legoria de la caverna? En fer entrar, de nou, al presoner a l'interior de la caverna per "alliberar" als seus antics companys de cadenes. Aquests es riuen d'ell i afirmen que els seus ulls s'han fet malbé en passar de la claror del sol a la foscor de la cova. Plató ens diu que aquests el mataran quan tinguin la ocasió, i que del referèndum d'autodeterminació ja se'n pot anar oblidant i que el 12 d'octubre s'ha de fer festa, si o si. Bé ... potser això últim no ho va dir Plató. Però el de girar el cap per deixar de veure ombres sembla un bon consell.

#Àlex_Ribes

Em pots seguir a  Twitter @blogsocietat  Facebook

Font: Vivir en la caverna | Societat Anònima
Original en castellà