traducció - translate - traducción

dijous, 7 d’abril del 2016

Xarxes d'spam polític a Espanya. Noms i cognoms, partits, organitzacions, mètodes.

Ha passat ja un any des que vam començar a denunciar en aquest bloc les xarxes de comptes amb perfil fals que són utilitzades per tractar de modificar les percepcions polítiques dels usuaris de Twitter. Durant aquests mesos hem compaginat la recerca d'aquestes xarxes amb l'estudi i experimentació en tècniques d'anàlisi que permetin detectar-les.
estudio_tecnicas
La resposta que hem trobat per part dels lectors ha estat molt satisfactòria. En general hem percebut interès pel material publicat, reconeixement pel treball realitzat i col·laboració en la difusió de les nostres publicacions. Tot això (i és un mèrit afegit per als lectors) tot i la dificultat que comporta a vegades la interpretació dels gràfics que solem incloure.
gràfics
En contrast, ha estat molt difícil arribar als mitjans de comunicació. La majoria de les visites que rep aquest bloc provenen de la difusió a través de xarxes socials (sobretot Twitter i Facebook) i alguns llocs web agregadors de notícies.
No hem percebut per part @TwitterSpain massa interès a actuar contra les xarxes polítiques de perfils falsos. Els comptes falses denunciades només van ser suspeses en les ocasions en què la notícia es va estendre àmpliament deixant a la xarxa social en evidència.
mitjans
En diverses ocasions hem ofert col·laboració a @TwitterSpain, sol·licitant un canal efectiu mitjançant el qual puguem informar sobre les xarxes detectades . De moment no ha estat possible, tot i que ho seguirem intentant.

No obstant això hem comprovat que quan el responsable d'una d'aquestes xarxes polítiques és vist, en la majoria de les ocasions interromp les emissions de la xarxa deixant inactiva, o bé esborra els comptes que la componen. Per això les publicacions d'aquest bloc han aconseguit gairebé sempre que cessés l'emissió d'spam polític de les xarxes que s'anaven denunciant, gràcies a l'entusiasme dels lectors propagant les informacions a través de les xarxes socials.

En les següents línies tractarem diversos temes que resumeixen la tasca d'aquest bloc durant 2015, incloent també alguns aspectes que pensem puguin ser d'interès o que ens hagin cridat l'atenció.
Indice1

1. Com s'aconsegueix el tancament d'una xarxa d'spam polític?


Un dels objectius d'aquest bloc va ser des del començament detectar i denunciar xarxes d'spam polític en l'àmbit espanyol i tractar d'aconseguir el cessament de la seva activitat i la suspensió o esborrat dels comptes.

El procés que ha funcionat es basa en quatre factors i es resumeix en el següent diagrama:
Como_se_consigue1b
  • DETECCIÓ de les xarxes d'spam polític a partir d'extraccions de dades mitjançant l'API de Twitter sobre els quals es realitza posteriorment una anàlisi.
  • DENÚNCIA mitjançant la publicació al nostre blog de ​​les xarxes detectades, intentant sempre que sigui possible descobrir a l'administrador.
  • DIFUSIÓ de la notícia pels lectors en xarxes socials, blogs, etc. Aquesta part ha estat fonamental per aconseguir desactivar les xarxes. Hem vist que els lectors tenen per si mateixos la capacitat suficient per a exercir pressió , sense que sigui tan sols cal que la notícia passi als mitjans de comunicació.
  • PRESSIÓ sobre els responsables de la xarxa perquè esborrin els comptes, i sobre @TwitterSpain perquè les suspengui i prengui les mesures oportunes sobre els administradors.

2. Quin ha estat el balanç anual de troballes?


Durant l'any que acaba de concloure hem trobat un total de 20 xarxes d'spam polític a Espanya, de les quals 14 van deixar d'emetre en ser descobertes. Entre totes van sumar unes 1.060 comptes de perfil fals .
cuentas_2015
El bloc de més de 400 comptes retolat com "Dreta (sense definir)" es refereix a la xarxa que difonia continguts anti independentistes a Catalunya.

En classificar les xarxes segons el partit polític que sortia beneficiat amb la seva robots de correu el resultat ha estat el següent:
Ranking_2015
El primer lloc ha recaigut en el Partit Popular, que s'adjudica el dubtós mèrit de ser el partit polític més afavorit per les trampes amb perfils falsos a Twitter. Les xarxes d'spam favorable a aquest partit van ser aquestes:
redes_pp_1
A mesura que les xarxes polítiques de Twitter van sent denunciades una part dels comptes són tancades, suspeses, o els seus tweets són esborrats i d'aquesta forma es van perdent les proves de l'activitat d'aquestes xarxes, o fins i tot de l'existència de les mateixes . Aquest bloc pretén, a més de denunciar-les, deixar constància de totes elles documentant la seva activitat per al futur.Així mateix, guardem totes les extraccions realitzades a través de l'API de Twitter, mitjançant les quals qualsevol anàlisi posterior podria comprovar les conclusions dels nostres estudis.

3. Persones que han aparegut relacionades amb xarxes d'spam polític

De vegades és possible trobar mitjançant anàlisi del tràfic de Twitter al probable administrador o responsable d'una xarxa de perfils falsos. En el cas de la política és freqüent que persones d'aquest àmbit tinguin la temptació de jugar brut si creuen que no els van descobrir, autojustificándose de vegades amb excuses i justificacions mediocres que solem usar els éssers humans per fer el que sabem que està malament ( trampes ètiques ) .

En aquest apartat recordarem algunes de les persones que han aparegut relacionades amb la utilització de xarxes polítiques de comptes amb perfil fals tenia com a finalitat l'emissió d'spam polític favorable a un partit.
JoseCepeda1
Responsable de l' Equip Sugus en la campanya digital de Pedro Sánchez. Es van utilitzar perfils falsos de Twitter des de Juliol de 2014 a gener de 2015, quan va ser descoberta i desmantellada la xarxa. Era la primera vegada que es proporcionaven proves d'una xarxa d'spam polític. Donada la repercussió, @TwitterSpain va suspendre el compte creat per l'equip de campanya de Pedro Sánchez, @jovconpsanchez, la més utilitzada per la xarxa com a font d'spam. Uns dies després José Cepeda (@cepeda) va ser premiat per una organització afí al PSOE per la tasca realitzada "en els últims mesos" i pel seu "joc net". Més informació )
jovConPSanchez
AlexBorras
Al llarg de l'any passat hem documentat en diverses ocasions la relació d'Alejandro Borrás (@alexborras) amb l'ús de perfils falsos utilitzats en l'emissió d'spam per afavorir al Partit Popular. Exerceix la seva activitat des de Barcelona més informació ) .
AlexBorrax_matrixpp
AndresCano1
Col·laborador d'Alex Borràs. Després d'haver perdut la regidoria de la Bisbal d'Empordà (Girona) sembla estar dedicant-se en exclusiva a la generació i distribució de material per a la contesa a Twitter, a un ritme proper als 200 tweets diaris. En diverses ocasions mostrem la seva relació directa amb la desapareguda xarxa d'spam polític del PPC, fins al punt de permetre que el seu compte @ andres_cano42 fos inclosa en el mateix grup de TweetDeck que els perfils falsos.
JoseAntonioRodriguez
El poble de Jun (Granada) és un referent en l'ocupació de xarxes socials per la seva utilització de forma innovadora des de 2011. No obstant això durant les Eleccions Andaluses de 2015 vam descobrir i denunciem una xarxa de perfils falsos utilitzada per difondre els tweets d'aquest alcalde més informació ) .
JuanFranciscoEscudero
El Community Manager de les celebritats i creador de #LaHoraMagica. En aquest cas s'ha utilitzat el correu brossa emès des de perfils falsos amb objectius tant comercials com polítics. Hem documentat l'ús intensiu de comptes de perfil fals durant un any per llançar els hashtags de #LaHoraMagica i posteriorment per a la campanya de Ciutadans a les Eleccions Municipals i Autonòmiques de maig de 2015 i on @JuanfraEscudero va aconseguir una regidoria a Alacant  (més informació ) .
JuanfranConcejal
ArturoRodriguez
Aquesta xarxa ubicada a la Comunitat de Madrid va promocionar durant anys mitjançant la seva robots de correu al Partit Popular ia la ideologia catòlica. Amb els perfils falsos es van propiciar més múltiples converses fictícies d'aquests amb Arturo Rodriguez (@arturorodescri). A les poques hores de ser denunciada aquesta xarxa el compte @arturorodescri va ser tancada pel seu propietari, alhora que es van tancar també tots els comptes falses més informació ) .
DavidBonillo
Els indicis trobats ens fan pensar que David Bonillo, assessor de Ciutadans a Almeria és el responsable de milers de tweets d'spam polític destinat a afavorir al partit Ciutadans i al mateix temps a posicionar mitjançant mencions els comptes dels tres regidors d'aquest partit a Almeria i la seva pròpia (@ davidbonillo5). Atès que el càrrec d'assessor està retribuït amb 2.695,28 euros mensuals , podria donar-se el cas que s'estigués pagant amb fons públics la realització de trampes a través de les xarxes socials. Més informació ) .
Ens hem deixat alguns, però pensem que la llista anterior és prou representativa per aquest resum anual.

4. Com reaccionen en ser enxampats?

Al mateix temps que trèiem aquestes xarxes a la llum, hem procurat documentar la reacció dels probables administradors en ser posats en evidència. No sabem de cap altre grup (a Espanya oa l'estranger) que es dediqui a posar al descobert xarxes polítiques a Twitter. Per això ens ha semblat interessant deixar constància d'aquests comportaments. Pensem que la reacció en sentir descobert depèn en gran manera del grau de pressió percebuda per l'administrador.

Les actuacions que es produeixen com a reacció a la denúncia pública d'una xarxa d'spam polític poden anar dirigides en dues direccions:
  • sobre el propi compte de l'administrador.
  • sobre els comptes falses de la xarxa

Actuacions sobre el propi compte

En el següent esquema s'exposen les diferents reaccions que hem trobat per part dels probables administradors en les hores o dies posteriors a haver denunciat les xarxes d'spam polític.

PosiblesAcctionesSobrePropiaCuenta
Quan no es percep massa pressió el responsable de la xarxa se sol limitar a esperar que el tema s'oblidi, d'aquí la importància que té la difusió a través de les xarxes socials. En altres ocasions, però, hem documentat reaccions a les publicacions d'aquest bloc que podrien dividir-se en dos blocs:

(punt 2.1 ) Reaccions defensives

(punt 2.1.1 ) Modificar la imatge de perfil : com a forma de disminuir el grau d'exposició en un moment en què hi ha moltes mirades cap al compte.
Ejemplo_modificar_imagen_perfil
(punt 2.1.2 ) Esborrar tweets antics : que relacionen el compte propi amb la xarxa de perfils falsos (exemples en el punt 2.1.4).

(punt 2.1.3 ) Eliminar rastres que vinculin amb instàncies superiors . És un intent d'evitar que la instància superior es vegi relacionada amb la xarxa d'spam una vegada que aquesta és descoberta.

Aquest punt ens sembla d'especial importància. Veurem dos exemples on es posa de manifest l'interès per no esquitxar cap amunt . Aquests canvis es van produir com a reacció a les nostres publicacions.
Ejemplo_eliminar_rastros_alvaritooo2Ejemplo_eliminar_rastros_luislahuerta52
(punt 2.1.4 ) Protegir els tweets : de manera que només els seguidors tenen accés. D'aquesta manera es poden esborrar amb tranquil·litat antics tweets comprometedors. El següent exemple és l'evolució del perfil d'una regidora de Ciutadans a Pozuelo de Alarcón durant els tres dies següents a la nostra denúncia. En ell hi ha protecció de tweets, esborrat de tweets i supressió de la relació amb Ciutadans en les imatges de fons i perfil.
Ejemplo_evolucion_perfil
(punt 2.1.5 ) Tancar el compte : fins ara les úniques persones que ha optat per això ha estat Arturo Rodriguez (@arturorodescri) del Partit Popular a la Comunitat de Madrid, i @ luislahuerta52, membre de la Junta Directiva de Ciutadans a Pozuelo d'Alarcón.

(punt 2.2 ) Reaccions de pas a l'ofensiva

(punt 2.2.1 ) Intentar convertir-se en víctima
Ejemplo_victimizacion
(punt 2.2.2 ) Burla o intent de confusió : amb la finalitat d'evitar parlar d'emissions sota comptes falses.
ejemplo_burla1
(punt 2.2.3 ) Respondre des d'una identitat falsa .
Ejemplo_identidad_falsa
(punt 2.2.4 ) vanagloriar d'haver fet trampes: només ho hem vist una vegada, un cas excepcional. Va ser a la xarxa que promocionava al Diari La Razón, el Partit Popular i la casa reial.La reacció dels administradors al veure descoberts va ser la d'assumir l'autoria immediatament, vam pensar que per tal d'eximir de responsabilitat al diari digital i / o al partit polític que es beneficiaven de l'spam d'aquesta xarxa.
asumiendo_culpas1

Actuacions sobre els comptes falses

En l'esquema que ve a continuació s'enumeren les diferents possibilitats d'actuació sobre la xarxa per part de l'administrador un cop aquesta es descobreix:

PosibilidadesActuacionCuentasPF
A continuació s'explicaran alguns dels punts de l'esquema:

(punt 1 ) Reciclar un compte és modificar el seu nom d'usuari, imatge de perfil, vista general, etc amb una d'aquestes dues finalitats:

  • amagar dels ulls de la gent, deixant-preparada per formar part d'una nova xarxa.
  • modificar el perfil (imatge, vista) a fi de deixar el perfil fals més presentable per seguir amb el correu brossa.
Ejemplo_cuentas_recicladasejemplo_cuenta_reciclada2
Afortunadament, els comptes reciclades són fàcils de trobar tot i que les característiques del seu perfil hagin estat modificades totalment. Tota compte de Twitter té associat un nombre (user_id) que la identifica i no pot ser canviat.

(punt 2.2.2.1 ) Cesar tota activitat : en bastants ocasions l'administrador reacciona congelant tota activitat dels comptes falses al veure descobert, tot esperant si @TwitterSpain decideix suspendre-les.
Ejemplo_red_congelada
(punt 2.2.2.2 ) Emetre continguts neutres : a vegades la reacció és deixar d'emetre spam polític i deixar els comptes de la xarxa emetent una altra classe de continguts com poden ser notícies o retweets de temàtica neutra, amb la finalitat que passin desapercebudes i seguir utilitzant més endavant.
Ejemplo_contenidos_neutros
(punt 2.2.2.3 ) Tractar de fer-se passar per usuari real : en aquests casos l'administrador intenta que els comptes de perfil fals semblin usuaris reals per d'aquesta forma desmentir les acusacions.
Ejemplo_intento_usuario_realEjemplo_tweet_fijado

5. De vegades les coses no són el que semblen

Sovint ens arriben avisos o peticions bé a través del nostre usuari de Twitter (@BotsPoliticosNo), bé per correu electrònic, trucant-nos l'atenció sobre possibles xarxes d'spam polític. Procurem atendre totes les sol·licituds que ens arriben i investigar-les en un temps raonable. Si és possible tractem de contestar-les per email, o mitjançant un DM (missatge directe) quan procedeixen d'un usuari que ens segueix. I agraïm tots els suggeriments amb independència del resultat final.

Hem vist que en ocasions les sospites inicials poden no ser correctes malgrat les aparences.Aquests són alguns exemples:

EXEMPLE 1 : múltiples comptes favorables a Mariano Rajoy van repetir en els seus tweets 1mateix dibuix durant el hashtag # L6NcalleRajoy que es va utilitzar al programa La Sisena Nit el 2015.12.05.
Ejemplo1_dibujo
Això va provocar suspicàcies en algun usuari, pensant que eren brossa.
Ejemplo1_sug
Però la veritat és que l'activisme del Partit Popular s'havia posat d'acord en emetre aquest dibuix, prèviament distribuït, i no s'ha de relacionar necessàriament amb l'ús de perfils falsos.
Ejemplo1_sug2
De fet, la majoria dels comptes que van utilitzar dit dibuix van ser usuaris reals o comptes oficials del partit.

EXEMPLE 2 : repetició d'un mateix tweet crític amb l'independentisme català.

El 12 de setembre Joan Maria Piqué (@joanmariapique), cap de premsa d'Artur Mas, va emetre un tweet del que rebem avís. S'hi crida l'atenció que uns comptes amb tota l'aparença de perfils falsos estan retuiteando una notícia crítica amb l'independentisme català. El tweet en qüestió dóna a entendre que és un atac dirigit contra la seva formació.
Tweet
Eren efectivament perfils falsos, encara que no era un atac específic contra l'independentisme català. La procedència d'aquests comptes falses estava a Amèrica Central , sent utilitzades en la política local d'El Salvador. Com a mitjà d'ocultar en els seus timelines l'spam polític local, es dedicaven al retuiteó de notícies de diferent temàtica, una de les quals és la que va cridar l'atenció de Joan Maria Piqué.

EXEMPLE 3 : Comptes que publiquen notícies de manera automatitzada amb Twitterfeed

Aquest cas podria tractar-se d'un altre error de percepció de l'usuari, encara que també podria ser intencionat atès que va ser emès per un membre de l'equip de comunicació de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes anomenat José Antonio Sánchez (@j_asanchez), al qual en principi se li hauria de pressuposar cert coneixement de com funcionen les xarxes socials.
tweet_jasancheztweet_jasanchez2
Els comptes de la imatge són efectivament perfils falsos de procedència centreamericana, i la notícia que repeteixen tots alhora es fa ressò d'una cita de PODEM. Però aquesta xarxa es dedica a la retransmissió automatitzada de notícies per mitjà del sindicador de continguts Twitterfeed . Entrant en el timeline de qualsevol dels comptes es pot comprovar que es compon únicament de notícies dels temes més variats. Com a contraexemple hem pres els tweets emesos per la primera d'aquestes comptes (@ luci0machado), just abans i després del tweet al·ludit des de l'equip de Cifuentes, que s'ha marcat en vermell.
timeline_luci0machado
Com es pot comprovar, totes són notícies d'agència i no sembla haver intenció d'afavorir a un partit determinat. De fet el mateix dia els mateixos comptes emeten aquesta altra notícia , de contingut compromès per PODEM.
cisma_zapata
Es fa evident que aquesta acusació que parteix des del Partit Popular i va ser retuitada àmpliament per l'estructura de comptes oficials i cibervoluntaris, és falsa .
ppmadrid
¿Incompetència de l'equip de Cifuentes o atac utilitzant falsedats de manera conscient? Un mes després, precisament l'autor del tweet acusatori , José Antonio Sánchez (@j_asanchez) es va veure relacionat amb l'ús de perfils falsos des Morata de Tajuña , poble del qual és regidor.

6. Van quedar en evidència

Hi ha hagut diverses ocasions en què les evidències trobades durant les anàlisis han mostrat una mentida o ficada de pota per part de polítics que haurien de donar exemple d'honestedat. Hem seleccionat diverses d'elles:

Cristina Cifuentes perd la memòria quan es descobreix una xarxa de comptes falses que l'afavoreix. Setembre de 2015. Com a reacció a la xarxa de 121 comptes falses que afavoria al Diari La Razón i a persones del Partit Popular, sobretot a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.
EnEvidencia1
Juanfran Escudero conversa amb una persona morta que a més és habitual retuiteadora de "LaHoraMagica" ... al costat de 150 més. Utilitzar la imatge de persones mortes per a l'emissió d'spam polític és una pràctica que ha de cessar. José Antonio Sánchez (PP de Morata i equip de comunicació de Cifuentes) no fa el que predica. Relacionat amb l'últim apartat del punt 5 "A vegades les coses no són el que semblen".
EnEvidencia2j_asanchez_en_evidencia

7. Ciudadanos ajudat per xarxes de Veneçuela

Va passar durant la campanya de les eleccions de maig de 2015. A principis d'aquest mes va ser trending topic el hashtag #DesmontandoACiudadanos , impulsat des de la formació PODEM i crític amb el partit d'Albert Rivera.

La reacció des de Ciutadans va ser l'emissió d'un tweet per part del seu líder Albert Rivera, acusant a l'altre partit de "organitzar la seva campanya" "des de Veneçuela", en al·lusió a comptes que massivament retuiteaban el hashtag #DesmontandoACiudadanos 
Tweet_AlbertRivera
En el seu moment vam demostrar com aquella vegada Albert Rivera va perdre una ocasió de romandre callat, ja s'hagués estalviat el ridícul. No solament per confondre el correu brossa comercial que ataca normalment als trending topics i acusar en fals a l'altra formació, sinó també perquè en l'anàlisi realitzada en aquesta campanya van aparèixer dues xarxes de perfils falsos administrades per grups afins a l'oposició veneçolana el correu brossa polític ¡afavoria precisament a Ciutadans! l'anàlisi completa es pot consultar aquí , val la pena examinar-lo.

Com actualització afegirem que la xarxa d'spam comercial que Rivera va prendre per bots que intentaven impulsar el hashtag #DesmontandoaCiudadanos quan en realitat ho estaven atacant, i va ser identificada i denunciada per aquest bloc al maig de 2015, encara segueix activa.@TwitterSpain No ha considerat oportú suspendre aquests comptes, que a dia d'avui porten emesos diversos milions de tweets d'spam comercial.
comptes

8. L'engany de les mencions

Una de les mètriques utilitzades per mesurar la influència d'un compte a Twitter és comptar el nombre de vegades que és esmentada. Els usuaris interessats en quedar ben posicionats en els índexs d'influència poden tenir la temptació d'augmentar les seves mencions de manera artificial.
Associades a l'spam polític amb perfils falsos, hem trobat també pràctiques destinades a inflar el nombre de mencions. Vam veure diversos tipus.

TIPUS 1 : A vegades són martingales més o menys qüestionables, com posar-se d'acord en esmentar diàriament uns als altres un grup de persones (PP)
menciones_alexborras
TIPUS 2 : En aquest altre cas estem davant trampes amb perfils falsos (Ciutadans Almeria) per falsejar mencions als regidors i l'assessor, David Bonillo. Més informació )
menciones_davidbonillo5
TIPUS 3 : Amb el propòsit de fer aparèixer a Pedro Sánchez com el participant més esmentat en el debat que va tenir lloc el 30 de novembre de 2015, els ciberactivistes del PSOE envien mencions massives cap a @sanchezcastejon,  més informació )
menciones_sanchezcastejon

9. Què passa quan @TwitterSpain no tanca les xarxes d'spam polític un cop són denunciades?

La majoria de les vegades que des d'aquest bloc s'han denunciat aquestes xarxes, no hi ha hagut cap acció posterior per part de @TwitterSpain, de manera que els responsables van tenir via lliure per continuar llançant spam polític.

CONSEQÜÈNCIA 1: Xarxes ja denunciades que segueixen emetent spam

En alguns casos en què la pressió percebuda per l'administrador no va ser suficient, els comptes de perfil fals continuar emetent spam. Actualment estan en aquesta situació:
Xarxa de Ciutadans a Almeria

Com a conseqüència del que s'ha publicat en aquest bloc, l'assessor David Bonillo (@ davidbonillo5) pas de fer retweets massius als comptes falses que contenien milers de mencions, a no tornar a fer-los ni un RT més. No obstant això els comptes de la petita però efectiva xarxa de Ciutadans a Almeria segueixen actives. ( Més informació )
CsAlmeria
Xarxa MEVA (Moviment Espanyol Veneçolà AntiPodemos)
MEVA
Una variant del comportament anterior es va donar a partir de maig de 2015 a la xarxa MEVA (Movimiento Español Venezolano AntiPodemos). Després de la nostra denúncia van seguir emetent, però van optar per esborrar el timeline dels comptes falses de tant en tant amb la intenció d'esborrar els rastres de l'spam.
ullapizarro
Cal observar que només consta 1 tweet emès, ja que els van eliminant periòdicament. Aquesta xarxa va donar suport amb la seva robots de correu a Ciutadans durant les eleccions de maig 2015.

CONSEQÜÈNCIA 2: Volta a l'emissió d'spam després d'un temps

Tot i que una xarxa d'spam polític no sigui tancada per @TwitterSpain, normalment passa que a causa de la pressió que suposa la difusió de la notícia a través de les xarxes socials, els administradors acaben optant per interrompre l'emissió d'spam, encara que sense tancar els comptes. No obstant això en ocasions aquestes parades són només temporals. Quan en les xarxes socials es deixa de parlar del tema i atès que per @TwitterSpain l'spam polític no sembla ser prioritari, alguns administradors tornen a la càrrega.

Xarxa del Partit Popular de Catalunya

Gràcies a la difusió que va tenir el estudi sobre les eleccions de Març a Andalusia, els comptes d'aquesta xarxa van ser silenciades durant tres mesos, al cap dels quals van tornar amb força a la càrrega. Va ser necessària més pressió perquè acabessin esborrant els comptes definitivament. Xarxa antiindependentista a Catalunya
ppc
En aquest cas es tractava de més de 400 comptes de perfil fals relacionades amb el compte @som_mes i també amb @societatcc i @mascatala.
red_sm
Al setembre de 2015 el descobriment d'aquesta xarxa va tenir força repercussió en xarxes socials, arribant també a alguns mitjans. Com a conseqüència des @TwitterSpain es van anar suspenent comptes fins a arribar aproximadament al 50% dels comptes denunciades. La resta d'elles (més de 200 comptes) han tornat a poc a poc a l'emissió de spam amb continguts anti independentistes.

Xarxa del Partit Popular a Castella-la Manxa

Aquesta xarxa es dedicava gairebé exclusivament a elogiar la figura de l'anterior presidenta de la comunitat de Castella-la Manxa, Maria Dolores de Cospedal.
Red_CLM
La denunciem durant la campanya electoral maig de 2015, i immediatament van deixar d'emetre.A més, els responsables d'aquesta xarxa van començar una operació de reciclatge dels comptes: se'ls va canviar el nom, imatge de perfil i descripcions, ia més es van esborrar tots els tweets anteriors. En dos dies tenien una nova xarxa de perfils falsos desconeguda per a tothom i llista per utilitzar.

Amb els exemples anteriors hem intentat cridar l'atenció sobre el que suposa que quan una xarxa d'spam polític és detectada, els seus comptes no siguin suspeses ni s'actuï contra els seus responsables.

10. Què s'ha aconseguit fins ara? Objectius per al 2016

Gràcies a la participació dels lectors en la difusió d'aquest bloc ha estat possible:


  • Frenar en alguna mesura l'expansió de les xarxes d'spam polític a Espanya. S'han denunciat més d'un miler de comptes falses que estaven sent utilitzades per afavorir a grups polítics, la majoria de les quals han estat tancades, suspeses, o han cessat la seva activitat.
  • Presa de consciència de l'existència d'enganys amb perfils falsos. Hem tingut en 2015 més de 280.000 visites i moltes persones estan ara familiaritzades amb aquestes pràctiques.
  • TomaDeConciencia
  • Forçar en algun cas declaracions des dels partits en contra de l'ús de perfils falsos, símptoma que els afecta l'opinió de la gent en contra del seu ús.
    cifupresidenta_contesta

Propòsits per a 2016

Per a aquest any que comença intentarem aprofundir en els aspectes anteriors ( presa de consciència del problema de l'spam polític i denúncia de les xarxes polítiques de perfils falsos) i incidir en altres temes pendents

Encara està estesa la confusió entre l'emissió d'spam amb xarxes de perfils falsos i el tema de la compra de seguidors falsos. Tractarem de seguir insistint en això.

A més, encara compensa fer trampes perquè no se solen visibilitzar les denúncies en els mitjans. Hauríem de pensar com arribar més als mitjans de comunicació.

Finalment, seguirem tractant d'aconseguir que des @TwitterSpain es prenguin més seriosament el problema de l'spam polític a què ens veiem sotmesos els usuaris d'aquesta xarxa social.

Ens agradaria finalment donar les gràcies a les persones que segueixen els treballs d'aquest bloc, als que difonen els seus continguts, ens fan suggeriments, o ens segueixen a Twitter. El que s'ha aconseguit fins ara, que no és poc, s'ha degut principalment a l'entusiasme dels lectors.

Si t'ha semblat interessant, si us plau difon-lo.

nostre compte a twitter: @BotsPoliticosNo
Seguiment de les Eleccions al parlament de Catalunya https://botsdetwitter.wordpress.com/2015/09/15/elecciones-27s/

Original en castellà, traduït amb Google translator. Font: https://botsdetwitter.wordpress.com/2016/01/24/2015/