traducció - translate - traducción

diumenge, 10 d’abril del 2016

RENEIX EL COL·LECTIU "ILLENCS", EN EL MARC DELS PAÏSOS CATALANS

QUI SÓN EL COL·LECTIU ILLENCS?



[COMUNICAT] Ens redefinim!
Posted on 27 març 2015

L’any 2012, com a reacció a la nova llei de funció pública del govern Bauzà, és creà a Barcelona el col·lectiu Illencs pel Català. Aquest col·lectiu va organitzar el 23 de març de 2012 una manifestació de gairebé 3.000 persones pels carrers de Gràcia en defensa de la llengua i la cultura comunes de les Illes i, així, traslladar el conflicte a la ciutat comtal, la qual compta amb una gran massa d’illencs i illenques instal·lades per motius estudiantils, laborals i/o familiars. A banda de la manifestació vam poder comptar amb la visita d’una membre del GOB Menorca i duguérem a terme una xerrada on hi van participar més de dues desenes de persones.

Posteriorment, el febrer del 2014, s’organitzà també des del col·lectiu l’homenatge a dos poetes oblidats per les institucions illenques i peninsulars com són Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Marià Villangómez. Gràcies al micromecenatge i el suport de moltes persones es va poder dur a terme un acte que va omplir el Centre Artesà Tradicionàrius, també al barri de Gràcia. L’acte va comptar amb la presència de desenes d’artistes i persones vinculades al món de la cultura que van recordar i reivindicar aquests dos grans escriptors i poetes.

Passat més d’un any després de la darrera activitat del col·lectiu, els illencs i illenques residents a Barcelona hem decidit reformular i repensar el col·lectiu. Consideram que és molt important fer de corretja de transmissió entre les Illes i la resta de territoris dels Països Catalans i que tot el que passi allà arribi i sigui entès aquí, no només els atacs a la llengua i la cultura pròpies (que també), sinó els atacs contra tot allò que ens fa ser el que som: l’educació, la sanitat, l’habitatge , els serveis socials, el territori… Per això i perquè els atacs a aquests diferents eixos es succeeixen a la resta del país – ja sigui per atacs de l’Estat o dels governs autonòmics i/o locals – consideram que es també una feina imprescindible la de posar en contacte i en comú les diferents lluites a casa nostra, per construir entre tots i totes els Països Catalans. La denúncia, la resistència i la construcció per tal de defensar i recuperar ca nostra i la nostra gent.

Uns àmbits tocats de mort per part del govern Bauzá però que no per això deixarem de denunciar. Denunciar-ho per recuperar i defensar ca nostra i la nostra gent.

El canvi més significatiu serà el canvi de nom. Illencs pel Català passarà a dir-se Illencs, i hi afegirem l’àmbit que treballem a cada moment (Illencs pel Territori, Illencs pels Drets Socials, etc.). Amb aquest canvi volem deixar palesa la nostra intenció d’anar més enllà i no defallir en la defensa d’allò que creiem just.

Finalment, us instam a estar pendents de les properes convocatòries i a seguir-nos a les xarxes socials Twitter i Facebook per tal que us assabenteu de totes les activitats i accions que pensem dur a terme.

Fonts: