traducció - translate - traducción

dijous, 21 d’abril del 2016

EL QUE ENS AMAGARAN DELS PAPERS DE PANAMÀ

Original en castellà, traduït amb Google translator


Vicenç Navarro 
Autor del llibre Ataque a la democracia y al bienestar. Crítica al pensamiento económico dominante, Anagrama, 2015


Com era d'esperar, les notícies generades per la publicació dels papers de Panamà estan creant un gran enrenou. I ja que hi ha 11,5 milions de documents que han estat fets públics que abans eren confidencials, hi ha molt tema i més notícies per publicar sobre aquests papers. Ara bé, és sorprenent que elements clau ja coneguts, de gran significat polític, amb prou feines es coneguin o s'ignorin completament (veure el meu article "El que no es diu ni es dirà dels papers de Panamà", Públic , 11.04.16). Per exemple, qui és i qui són els fundadors de la firma d'advocats Mossack Fonseca, que mantenia tota aquesta informació? És curiós que gairebé no s'hagi analitzat aquest fet. Emile Schepers, de la revista World News , que gaudeix de gran credibilitat, ha publicat un article de gran interès, " Panama Papers and Latin America: The elephant in the room" (11.04.16), que detalla dades que són d'una enorme importància i que no he llegit en els majors mitjans d'informació espanyols. Vegem en primer lloc les dades.

Un membre fundador de la firma d'advocats Mossack Fonseca és el Sr. Jürgen Mossack, el qual és fill d'un membre de les enormement repressives SS del Partit Nazi alemany, que després d'escapar d'Alemanya en acabar la II Guerra Mundial es va anar a Panamà, i allí es va establir. El fill és membre prominent del partit de la dreta panamenya, el Partit Panameñista, molt actiu en l'establishment econòmic-polític-mediàtic d'aquell país, amb conegudes connexions amb la dreta i la ultradreta llatinoamericana. El president d'aquest partit ha estat fins fa molt poc el partner del Sr. Mossack en la signatura d'advocats, el Sr. Ramon Fonseca Mora.

El centre d'ocultació del finançament de les dretes i ultradretes llatinoamericanes

D'aquí que gran part dels negocis de tal signatura incloguin l'ésser dipositària de grans fons ocultats, procedents i de propietat d'institucions i de personatges prominents de la dreta i ultradreta llatinoamericana, que inclou polítics i / o governs de sensibilitat conservadora i liberal ( que constitueixen els grans eixos de la gran dreta llatinoamericana). Segons Schepers, aquesta llista inclou avui als polítics més prominents d'aquesta dreta, des de l'avui president argentí, el Sr. Maurici Macri, fins a la família Fujimori del Perú, passant pel president Enrique Peña Nieto, de Mèxic (del PRI), i el president de la Cambra Baixa brasilera, el congressista Eduardo Cunha, membre del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB) que avui ha trencat la seva aliança amb el Partit dels Treballadors que governa Brasil, a fi de facilitar l'impeachment de la presidenta de país. De nou, segúun l'article del Sr. Schepers, tal personatge, el Sr. Cunha, sembla haver rebut al voltant de 5 milions de dòlars d'un consorci de construcció portuguès que intentava aconseguir un contracte amb la companyia petroliera pública Petrobas , avui el centre de un gran escàndol al Brasil.

Si es tracta de les dretes i ultradretes llatinoamericanes, no podia faltar entre els que ocultaven diners en la firma d'advocats Mossack Fonseca, la institució que més ha participat en la promoció i defensa de tals grups d'Amèrica Llatina: ni més ni menys que la CIA del govern federal dels EUA. Segons l'autor de l'esmentat article, l'origen de la signatura Mossack Fonseca, així com altres companyies fantasmes panamenyes, estava relacionat amb les activitats de la CIA. Es veu que, tal firma d'advocats era la base també dels fons ocults destinats per la CIA per desestabilitzar a tots els governs d'esquerres d'Amèrica Llatina, des de Cuba fins a Brasil, Bolívia, Argentina, Perú, Nicaragua, El Salvador i una llarga llista.

La doble moral dels grans mitjans d'informació

La CIA, fundada el 1947, ha tingut un pressupost que s'ha mantingut secret, no conegut ni per la població nord-americana ni pel Congrés dels EUA. Es calcula que són al voltant de 52.000 milions de dòlars, que inclouen el finançament, també secreta, d'activitats desestabilitzadores dels governs que el govern federal dels EUA (i, sobretot, les grans empreses financeres i industrials que exerceixen una excessiva influència sobre tal govern) considera contrari als seus interessos. Una de les seves primeres accions va ser el cop militar contra el president Jacobo Arbenz de Guatemala en 1954. Entre els col·laboradors de la CIA es trobava el dictador de Panamà, Manuel Noriega. Des de llavors, Panamà ha estat un dels focus financers de la intervenció desestabilitzadora d'aquesta agència. Panamà també ha estat, no només un lloc on amagar diners, sinó també on traficar amb diners amagats procedent del tràfic d'armes i el comerç de les drogues.

Suposo que el lector estarà d'acord que d'haver-se descobert que tal firma d'advocats era una de les seus financeres establertes pel govern cubà per desestabilitzar els governs de dreta a Amèrica Llatina, això hauria estat una notícia majúscula, apareixent a la primera pàgina de El País. Doncs bé, no només no ha aparegut en la primera, sinó tampoc en l'última pàgina d' El País . ¿No li sembla al lector aquesta situació més que preocupant per a la salut de la democràcia espanyola? En el seu lloc, la gran notícia que va aparèixer en el seu moment era la suposada finançament del Partit polític Podem per part de Veneçuela i l'Iran, sense que s'hagi mostrat gens d'evidència sobre això. Però això mai ha estat un handicap per als grans mitjans d'informació i persuasió d'aquest país, que continuen la distribució i promoció de tal acusació.


Mentrestant, els mateixos mitjans silencien i oculten la documentada finançament (part de la qual està basada en Panamà) de la CIA a grups opositors als governs d'esquerres a Amèrica Llatina, que estan recorrent a mètodes antidemocràtics en el seu intent per interrompre el procés democràtic i que el President Obama, en la seva recent visita a Amèrica Llatina, va tenir la gran noblesa (impensable entre els dirigents de l'Estat espanyol) de reconèixer i excusar-se de tals intervencions dutes a terme per molts governs nord-americans per desestabilitzar governs progressistes en aquell continent. A Espanya, per contra, la gran majoria de mitjans d'informació estan contribuint a crear una gran hostilitat contra tals governs. Els recents casos d'Argentina, Brasil i Veneçuela, entre d'altres, són clara mostra de la seva doble moral, que, a nivell popular, es diu correctament hipocresia.

Font: Pensamiento crítico » Una de las mayores noticias en los papeles de Panamá que usted no conocerá