traducció - translate - traducción

FERRER I GIRONÈS

Biografia de Francesc Ferrer i GIronèselaborada pel periodista Pius Pujades
(Pius Pujades. “La Batalla de la Llengua”. Barcelona. Xarxa Cultural. 1988)


Un davanter centre agressiu?. Un bulldozer de la llengua?. El senador gironí Francesc Ferrer mereix moltes definicions. Miraré de trobar-les poc a poc, pas a pas, resseguint la seva vida i fent-lo parar. Va néixer sense sentir-ne cap vergonya, l’any 1935, en una Catalunya esperançada, que s’autogovernava; en una Espanya republicana, democràtica. Va créixer la dura postguerra i va madurar en els moments més difícils i desesperançats per al seu país. Potser això el va endurir. El va fer fort i tossut. El va convertir en el que és: lluitador incansable per la llibertat, la democràcia, per ell i per al seu poble. Per Catalunya.

  1. JUGANT DE DEVANTER CENTRE A L’EQUIP
  2. NO EL VA AJUDAR NINGÚ: ES VA FER SOL
  3. APRÈN CATALÀ CLANDESTINAMENT
  4. ES FORMA COM A DIRIGENT A L’ESCOLTISME
  5. SEMPRE UN HOME D’EQUIP, PERÒ DISPOSAT
    A LA JUGADA INDIVIDUAL
  6. L’ESPERIT CRISTIÀ EL DECANTARÀ
    CAP A LA PROBLEMÀTICA SOCIAL
  7. PISOS PER LES FAMÍLIES MÉS HUMILS
  8. LES VOLTES, UNA LLIBRERIA AL SERVEI DE LA LLENGUA
  9. TREBALLANT DES DE L’ÓMNIUM CULTURAL
  10. EL PENSAMENT ES MANIFESTA EN LLIBRES
  11. ES TRACTAVA D’EXIGIR UNA ESCOLA CATALANA
    DE LLENGUA I CONTINGUTS
  12. EN EL CAMP SOCIAL, COMEÇAR A TREBALLAR
    I NO ATURAR-SE
  13. LA RECONVERSIÓ DE LA REVISTA PRESÈNCIA
  14. NEIX EL BERTRANA, UN PREMI QUE NO ÉS NI IMMORTAL
    NI OFICIAL
  15. FER CULTURA PER ALS EMPRESARIS GIRONINS
  16. TREBALLAR PER EL PAÍS AMB ELS RECURSOS
    DE LA CAMBRA DE COMERÇ
  17. NAIXEMENT DE CONVERGÈNCIA DEMOCRÀTICA,
    A MONTSERRAT
  18. ELS POLÍTICS PRENEN POSICIONS
  19. CONTRA EL PODER ESTABLERT
  20. LA MARXA DE LA LLIBERTAT
  21. PRIMERES ELECCIONS DEMOCRÀTIQUES
  22. ELS PASSOS CAP AL PSC I ERC
Els últims anys de la seva vida els va dedicar a Girona, com a cap del grup municipal d’Esquerra Republicana. La ciutat i el país li van retre un homenatge multitudinari quan ja es preveia el final dels seus dies. La Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi. Morí el 17 de febrer de 2006
Per tal de recordar l’activitat social, política i humana de Francesc Ferrer, Edicions la Busca ha instituït un premi que porta el seu nom. Es concedeix anualment, des del 2006, al millor assaig sobre temes lingüístics, polítics o socials.
Pius Pujades

Enllaç al web:
http://www.francescferrer.cat/pub/cat/redaccio/benvinguda-ultima.asp

Associació d'Amics de la Bressola Activitats





L'Associació d'Amics de la Bressola és una entitat amb més de 500 socis sensibles a la tasca que desenvolupa la Bressola, que procura divulgar-la i obtenir suports morals, materials i econòmics per a dotar la Bressola de mitjans: tots els recursos que aconsegueix l'Associació es destinen íntegrament a la Bressola. Des de l'any 1986 la solidaritat i la feina dels Amics han esdevingut un dels pilars de la Bressola. L'any 1986 va ser el de la constitució formal com a associació. Però, abans, des de l'any 1980, en Francesc Ferrer i Gironès i més amics van fer campanyes per a canalitzar ajuts a les escoles de la Catalunya del Nord. Aquestes campanyes van permetre a la Bressola de sobreviure en un moment en què l'actitud de l'Estat francès era més bel·ligerant encara. A hores d'ara, gràcies a la feina dels Amics, més de 150 ajuntaments del nostre país donen suport econòmic a la Bressola.
La Bressola ha aconseguit fites molt importants. Però, encara podria créixer molt més si aconseguís de millorar el seu finançament. En aquest sentit, convé que aquest sigui independent de la conjuntura política. És per això que des dels Amics de la Bressola, l'any 1993, es va constituir la Fundació la Bressola, que té l'objectiu de protegir l'obra educativa de la Bressola, i és el vehicle més indicat per a les empreses que vulguin protegir la Bressola o patrocinar-ne les activitats.
 
Enllaç al web: