traducció - translate - traducción

dimarts, 14 de març del 2017

La dictadura suau de Victoria Prego | Societat Anònima

prego
Benvolguda, o no:

Deia Ernst Lubitsch que tragèdia més temps és igual a comèdia. En el cas del periodisme espanyol sembla que tragèdia més temps és igual a mentida. I és que no hi ha maltractadors amables, assetjadors simpàtics, agressors empàtics o dictadures suaus. És incompatible. Un dictador pot ser un malparit, un monstre o un indesitjable però no pot ser suau. Es tracta d'un oxímoron. I quan algú qualifica de suau la dictadura de Franco l'única cosa que sembla pretendre és dotar d'humanitat un règim que mai la va tenir.

Salvador Puig Antich va ser executat el 2 de març de 1974. I el garrot vil no va ser suau. Explica-li a la seva família. Digues-los, mirant-los a la cara, que els últims anys de la dictadura franquista van ser suaus. Un any i uns mesos després, el 27 de setembre de 1975, el règim "suau" va executar a cinc persones a Madrid, Barcelona i Burgos. Dos mesos abans de podrir-se, al dictador no li va tremolar el pols per seguir matant.

Suau és un adjectiu que no es pot aplicar a cap dictadura. Les dictadures mai no són suaus. Poden ser violentes, castradores, opressores, censores però mai suaus i qualsevol joc de paraules que pretengui restar maldat al que va ser el franquisme és, simplement, un insult a la intel·ligència. No van ser suaus els seus mètodes repressius. I les bales de goma de la policia, les tortures a les comissaries, les condicions de vida a les presons, la censura o les execucions no tenen absolutament res a veure amb aquest adjectiu.

Per cert, llegeix el que va dir l'ambaixador nord-americà a Madrid, Wells Stabler el 27 de setembre de 1975:

“El Gobierno de España ha ejecutado a los cinco terroristas condenados, dos de ETA (separatistas vascos) y tres del FRAP (marxistas-leninistas a su manera). Fueron ejecutados por un pelotón de fusilamiento en lugar de haber sido sometidos al garrote [vil], en un cambio presumiblemente concebido para evitar la repulsa internacional contra el método de ejecución medieval que ha sido la norma aquí (por ejemplo, la ejecución de Puig Antich en 1974)”.
Anomenar-la dictadura medieval s'hagués acostat més a la veritat.
Àlex_Ribes

Em pots seguir a Twitter @blogsocietat  Facebook