traducció - translate - traducción

diumenge, 26 de febrer del 2017

Mallorca fa memòria i homenatja els seus alcaldes republicans afusellats

La matinada del 24 de febrer de 1937, l'alcalde d'Inca Antoni Mateu i el de Palma, Emili Darder, van ser afusellats al cementiri de Palma per un escamot feixista. Amb ells, també hi eren 20 inquers més, el polític i empresari Antoni Maria Ques i el diputat i regidor Alexandre Jaume.
80 anys després d'aquells fets i en plena elaboració de la proposició de llei de Memòria HistòricaMallorca homenatja els polítics afusellats i la resta de víctimes de la repressió franquista durant la guerra civil. Serà en un acte celebrat a Inca aquest diumenge a les 12 del migdia tant a Inca com a Palma. Porta per nom 'Memorial de l'Oblit'. 
Enguany, és la primera edició d'aquesta jornada que ha organitzat directament l'ajuntament d'Inca en col·laboració amb d'altres entitats com la Comissió 24 de febrer. Fins ara, es tractava d'una iniciativa impulsada per la secció local de la formació MÉS per Mallorca. "Si bé enguany l’acte sorgeix des de l’Ajuntament, pensam que ha de ser un memorial que surti del poble i per això s’ha organitzat de manera plural", va explicar l'alcalde de la ciutat.
L'acte tindrà lloc a l'avinguda Reis Catòlics i hi intervindran la Unió Musical Inquera i es farà una lectura de poesies a càrrec d’alumnes de l’IES Pau Casesnoves i de l’IES Berenguer d’Anoia. També es prepara una ofrena floral perquè els assistents puguin dipositar una flor vermella vora la font que recorda els assassinats i represaliats pel franquisme. 

Quin podria ser el dia oficial per recordar les víctimes?

Després de mesos treballant-hi, la proposició de llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears ja té data: la comissió del Parlament la farà pública el dia 24 de febrer. El text revela quin podria ser el dia oficial per recordar les víctimes de la guerra civil espanyola i el franquisme. 
Fent cas a la demanda que diverses entitats i associacions porten temps reclamant, la futura llei de Memòria Democràtica proposarà que el dia per la Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme sigui el mateix 24 de febrer. Es tracta d'una data simbòlica per als illencs ja que serà llavors quan es compleixin els 80 anys d'aquests afusellaments.

Més informació: