traducció - translate - traducción

dijous, 19 de gener del 2017

L'estat espanyol es nega a retornar la Dama d'Elx al País Valencià

Compromís denuncia un "espoli reprovable" del patrimoni cultural per part de Madrid
CULTURALA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ



L’estat fa “oïdes sordes” davant la petició del senador de Compromís Carles Muler perquè el govern de Mariano Rajoy cedisca temporalment o permanentment la Dama d’Elx, que està “118 anys fora de casa” exclama Mulet. Així ho denuncia el senador, en afirmar que després de preguntar per aquesta possibilitat “en una resposta ens indiquen que el govern espanyol no contempla en l'actualitat la possibilitat de cedir de manera temporal o permanent la Dama d'Elx, recolzant-se en raons d'índole històrica, titularitat i funció cultural".

Per a Mulet "aquesta diàspora del patrimoni és intolerable i l'espoli és reprovable ja siga en l'extrem orient o mitjançant donacions entre dictadors. La gent vol la Dama a Elx i el Museu Arqueològic Nacional pot explicar el món iber perfectament amb una rèplica al costat de la Dama de Baza o la Gran Dama del Cerro de los Santos si als territoris d'origen els sembla bé o està documentada la legitimitat d'aquesta transferència d'art, però no ha cessat la voluntat del nostre poble per acollir i mostrar a la col·lectivitat aquest bé cultural des d’Elx".

“De nou l'Estat espanyol es fa el sord a una petició dels valencians. Si la passada setmana denunciàvem el menyspreu financer cap als centres culturals valencians com l'IVAM en relació a altres similars de l'Estat, ara certifiquen que no volen cedir la Dama, negant-se en rodó a permetre que estiga a Elx, fora del seu context, amb una visió centralista i egoista de la tutela del Patrimoni comú, com si no poguera estar en un dels museus de les comarques d'Alacant degudament custodiats", ha lamentat.


Font: L'estat espanyol es nega a retornar la Dama d'Elx al País Valencià - Racó Català