traducció - translate - traducción

dimarts, 23 d’agost del 2016

ELS OBSCURS ORÍGENS DE "CIUDADANO'S"

Un dels fundadors d'Intereconomía revela el pacte entre Albert Rivera i el milionari irlandès que el "va finançar"


"La candidatura Libertas-Ciutadans a les eleccions europees de 2009, encapçalada per l'advocat Miguel Durán, no va ser una pàgina menor de la prehistòria de Ciutadans, sinó que aquest partit avui és la projecció, en bona mesura, d'aquella iniciativa política, en aliança amb el multimilionari irlandès, Declan Ganley. Pàgina fosca que hauria d'aclarir Albert Rivera, ‘míster’ transparència". En declaracions a ELPLURAL.COM, Enrique de Diego revela com es va forjar el pacte entre Ciutadans i Libertas, quin paper va jugar el multimilionari Declan Ganley en l'operació, les vies de finançament i el paper que va jugar-hi l’aleshores president d'Intereconomía, Julio Ariza, que hauria comptat amb el beneplàcit del Partit Popular.

Un relat sobre el qual Ciutadans sempre ha declinat pronunciar-se. La formació d'Albert Rivera ha rebutjat la possibilitat de desmentir o matisar el que afirma Enrique de Diego, qui va ser un dels rostres principals d'Intereconomía i comunicador clau de l'anomenada 'caverna mediàtica'.

Per què es va forjar el pacte entre Ciutadans i Libertas?
"Aquesta candidatura era una més de les que es presentaven en cada estat europeu, sota el patrocini del multimilionari irlandès Declan Ganley. Es tractava de portar al Parlament Europeu un grup o lobby pro-vida i això indica l'oportunisme proverbial d'Albert Rivera que llavors presentava a Ciutadans, en temps de vents menys favorables, com de centre-esquerra i portava al seu programa una clara postura favorable l'avortament i a l'eutanàsia. Declan Ganley havia posat en marxa Libertas com a moviment per impulsar el "no" irlandès al referèndum sobre el Tractat de Lisboa en 2008 ".

Qui és Declan Ganley?
"Declan Ganley va fer la seva fortuna, després de la caiguda del Mur de Berlín, amb negocis amb Letònia: importació d'alumini siberià i explotació de la fusta de la república bàltica. D'aquí, va anar expandint un imperi -Ganley Group of Companies i Rivada Networks- amb relació amb el món de la comunicació a través de cable (...) És un multimilionari que es va proposar portar al Parlament Europeu a un grup euroescèptic i amb una postura clara a favor del dret a la vida ".

Quin paper va jugar Julio Ariza en el pacte entre Ganley i Rivera?
"A Espanya, Julio Ariza va aconseguir ser l'home de Ganley. Ho va fer fent valer la seva condició de catòlic, la seva militància ‘pro-vida’ i presentant-se com el propietari d'un influent grup de comunicació (Intereconomia), que assegurava l'obtenció de representació parlamentària. La candidatura va ser el pacte de Julio Ariza i Albert Rivera, més un petit partit, ‘Unión del Pueblo Salmantino’, que tenia una trentena de regidors en pobles petits. Albert Rivera obtenia, a canvi, un tracte de favor mediàtic per part d'Intereconomía, qüestió que llavors li era fonamental ".


Albert Rivera, com a Alberto Ribera, a Intereconomía.
Com van arribar a tenir tanta afinitat Ariza i Rivera?
"Tots dos són exmilitants del PP de Catalunya. Julio Ariza va ser el número dos d'Alejo Vidal-Quadras, el secretari general del PP català. Quan, a petició de Jordi Pujol, José María Aznar va escapçar el PP català, Vidal-Quadras i Ariza van encarregar una enquesta per conèixer les expectatives de vot en el cas que trenquessin amb el PP i es presentessin amb unes sigles enfrontades al nacionalisme. Les expectatives no eren dolentes: 4 diputats autonòmics. Però Vidal-Quadras va preferir pactar amb la FAES un lloc a l'Eurocambra. Vidal Quadras i Ariza van abandonar Catalunya rumb a Madrid, però davant del poder retorçat i esterilitzant dels Fernández Díaz van deixar un focus de resistència afí a  ‘Nuevas Generaciones’.
Va ser a les joventuts del PP a les que es va afiliar Alberto Rivera, amb fitxa de 10 de setembre de 2002, avalada pels afiliats 18.813 i 24.221, amb quota de 30 euros anuals. Rivera va romandre com a militant del PP fins tres mesos abans de ser elegit president de Ciutadans, formació que sorgia precisament per omplir el buit deixat pel vidalquadrisme. Al novembre de 2006, la secretaria de premsa de Ciutadans va emetre una delirant, en la qual es deia que ‘Albert Rivera nunca ha militado en ningún partido, nunca ha pagado ninguna cuota a ningún partido político y nunca ha tenido carnet de militante alguno. La única militancia en la que ha ejercido y ejerce es en el sindicato UGT. En todo momento Rivera ha reconocido que, como muchas otras personas en Cataluña, ha buscado su representación política en partidos tradicionales y ha votado a CiU, PSC y PP en diversas elecciones sin que de ello pueda desprenderse que ha sido militante en ninguno de esos partidos'. Així reescrivia la seva biografia l’Albert Rivera ".
Comptava l'operació de llançament de Ciutadans-Libertas amb el beneplàcit del PP?
"Sí. Julio Ariza sempre pactava aquest tipus d'operacions amb el PP, i específicament amb Mariano Rajoy, a qui va vendre l'operació com una forma de frenar UPyD, que havia comès l'error de descuidar el flanc català, centrada a Madrid, que és on s'entreveia el negoci i el botí electorals. D'aquesta manera, Julio Ariza no s'enfrontava amb el PP i podia participar en una operació europea. Libertas-Ciutadans es pot interpretar com a part d'aquest "joc brut" de Julio Ariza a favor del PP i de Mariano Rajoy. Amb Libertas-Ciutadans es frenava a UPyD, que no havia aconseguit consolidar-se a Catalunya, en favor de Ciutadans, una marca blanca del PP amb qui es podia pactar en el futur. També, de passada, es tancava qualsevol possibilitat a Alternativa Espanyola, de Rafael López Dieguez, que havia fet de l'oposició a l'avortament la seva principal bandera, posant en evidència les contradiccions del PP en aquesta matèria ".
Existia algun finançament per promocionar el pacte de Ciutadans amb Libertas?
"Diners n’hi va haver. I no pocs (...) La clau és que hi hauria diners, molts diners; que Declan Ganley, l'irlandès, com se l’anomenava, era immensament ric i  això catapultaria a Intereconomía ". Declan Ganley era una oportunitat d'or, un multimilionari amb talonari fàcil amb un Albert Rivera disposat a canviar de principis per passar d’un aparent centreesquerra, a una dreta euroescèptica i catòlica. Els qui coneixen personalment a Albert Rivera coincideixen en definir-lo com un oportunista ".
Com es van obtenir els diners per finançar aquesta aventura electoral?
"Membres de l'equip d'investigació d'Intereconomía, segons nombroses fonts directes i solvents, van viatjar a Dublín per recollir les quantitats pactades en metàl·lic.
Qui va encapçalar la candidatura Ciutadans-Libertas? I per què?
"Per encapçalar la llista, Julio Ariza va fitxar al seu amic i advocat, Miguel Durán, expresident de l'ONCE, amb relacions periodístiques dins del Grup".
Com es va produir el "fitxatge" de Miguel Durán?
"Va ser Albert Rivera qui va fitxar, directament i personalment, a Miguel Durán com a cap de llista de la candidatura Libertas-Ciutadans a les eleccions europees de 2009. El president d'Intereconomía, Julio Ariza, va actuar de mediador, els va posar en contacte. L'operació va acabar per concretar-se al restaurant ‘Príncipe y Serrano’, del Grup Arturo, propietat de l'expresident de CEIM (Confederación Empresarial de Madrid), Arturo Fernández. El 14 d'abril tancaven l'acord amb la signatura de dos exemplars, un en anglès i un altre en castellà. La signatura es va fer en presència tant d'Albert Rivera com de Julio Ariza.
Qui és Miguel Durán?
"Miguel Durán va liderar Tele 5 i Onda Cero, com a projecció del seu càrrec de president de l'ONCE i en qualitat d'home de Silvio Berlusconi. Durán va ser rellevat el 1996 per canvi en l'accionariat. Va ser imputat el 1998 per Baltasar Garzón i acusat pel fiscal Anticorrupció, Carlos Castresana, qui li imputava tres delictes continuats contra la Hisenda pública: falsedat, atorgament de contracte simulat i administració deslleial, i li demanava 14 anys de presó i 133 milions d'euros. Va ser absolt per l'Audiència Nacional el 19 d'abril de 2007. Actualment, Miguel Durán és l'advocat de Julio Ariza en el sumari pels atacs informàtics al web PrNoticias, de Pedro Aparicio".
Quina opinió guarda Miguel Durán de la seva aventura política?
"Miguel Durán es queixava de manca de mitjans. És possible, i així ho apunten les fonts, que Julio Ariza considerés que aquests diners (l'aportat per Ganley), un milió d'euros, era el mínim per cobrir a la publicitat donada a la candidatura amb la presència contínua de Miguel Durán en els programes de debat, i  amb la projecció d'Albert Rivera, que va passar a ser un habitual, en la seva qualitat d'aliat del PP enfront de l'ascens d'UPyD ".
Com va acabar l'aventura de Ciutadans amb Libertas?
"Va ser un complet fracàs: va obtenir 22.903 vots, el 0,15 dels emesos. Els millors resultats els va obtenir a Catalunya: Barcelona (0,41%), Tarragona (0,28), Lleida (0,21), Girona (0,20) i Salamanca (0,37). És un cadàver a l'armari d'Albert Rivera, que ha d'aclarir, amb pèls i senyals, si vol tenir credibilitat en la seva reconversió de galant centrista. Caldria que es fessin públiques les finances d'aquella operació i que Albert Rivera, tan pulcre, en aparença, aclareixi la seva participació. Podria citar-se a declarar, en una comissió d'investigació necessària, a Declan Ganley i als que van viatjar a Dublín a recollir els diners. I, per descomptat, a Julio Ariza, Miguel Durán i Albert Rivera ".
NOTÍCIES RELACIONADES




Font: Un fundador de Intereconomía desvela el pacto entre Albert Rivera y el millonario irlandés que le “financió” | elplural.com