traducció - translate - traducción

dilluns, 29 d’agost del 2016

El nen català que no té ni idea de castellà


Benvolguts, o no, Ciutadans:

Ja ho sé, en sóc conscient, m'imagino que la missió sembla una mica complicada, però us animo a iniciar un projecte que haurà d'omplir d'arguments la vostra proposta i que provocarà un canvi radical en el sistema educatiu català. La meva proposta és la següent: busqueu al nen català, educat en el sistema educatiu català, entre 6 i 10 anys d'edat, que només llegeix, escriu i parla català. Si funciona tan malament la immersió lingüística; si tot i que Catalunya està per sobre de la mitjana en comprensió lectora segons l'informe PISA, no ho veieu clar; si any rere any i segons l'U-Rànquing, les tres millors universitats espanyoles són catalanes, només queda una solució: demostrar empíricament que els nens catalans llegeixen, escriuen i parlen pitjor en castellà, que els nens d'altres comunitats (o, fins i tot, que hi ha nens catalans que no podrien comunicar-se amb nens de Salamanca, Lleó o Valladolid). No us demano que busqueu a una població del 10% o el 20% de nens i nenes entre 6 i 10 anys. Només us demano que busqueu UN nen català, educat en el sistema educatiu català, entre 6 i 10 anys d'edat, que únicament llegeixi, escrigui i parli en català. NOMÉS UN!

Ha de ser un nen que es posi a mirar l'àmplia oferta televisiva en castellà que existeix a Catalunya i que no n'entengui un borrall. Ha de protestar per no comprendre què diu Bob Esponja o quin diàleg mantenen Els 'pingüinos de Madagascar'. I no val posar-li un discurs de Rajoy perquè a ell som molts els que no l'entenem. Això seria fer trampa.

Aquest nen tampoc deu ser capaç de desxifrar el contingut de l'oferta en revistes infantils escrites en castellà (que, per cert, és bastant més àmplia que l'oferta de revistes infantils en català. Visiteu un quiosc i m'ho expliqueu). Tampoc deu poder llegir els manuals d'instruccions de les joguines escrits en castellà (que també, per cert, supera amb escreix als escrits en català. Segons la Plataforma per la Llengua el 2011 només el 6% de les joguines estaven etiquetadess en català). Per descomptat aquest nen ho deu tenir molt difícil, tot i que la culpa no sigui de l'oferta. Al 2014 només 11 pel·lícules estrangeres es van doblar al català (a Catalunya cada any s'estrenen darrerament més de 150 pel·lícules). Per tant, aquest nen, en no conèixer el castellà, amb prou feines deu poder anar al cinema. Aquest nen tampoc deu poder relacionar-se en castellà amb els seus amics d'origen familiar forà, cada vegada més nombrosos, la primera llengua dels quals  i que volen aprendre no sol ser el català. És clar, també, que la seva integració a l'escola els permet aprendre el català, facilitant la integració dels seus pares en el dia a dia de la seva vida a Catalunya. Però, això, no sol aparèixer en els vostres discursos. Que estrany.

Resumint, aquest nen deu viure en una mena de bombolla lingüística en què el coneixement del castellà se li hagi negat, tal com semblen insinuar aquestes teories tan i tan "reals" que us heu dedicat a alimentar amb mala fe i demagògia i que els mitjans més anticatalans porten fomentant fa anys. Es tracta, m'imagino, de recuperar l'esperit d'alguns avantpassats de bigotet ridícul que van voler amputar identitats culturals com qui es talla les ungles. Es tracta, en definitiva, de crear un relat que justifiqui l'augment d'hores lectives en castellà en detriment de les hores lectives en català, de fer propaganda política a costa de la convivència lingüística, d'estar en contra del 80% de la població catalana a favor de la immersió lingüística i de pescar en aigues tèrboles. I tot això, liderat per un senyor que es diu Albert Rivera, que va estudiar en el sistema educatiu català i que parla perfectament en castellà i català. Tot molt freudià.

Jo ja he iniciat la recerca del nen que a Catalunya només parla català. Es diu Shin Chan i fa les delícies dels nens que tant gaudeixen amb el Club Super 3, com amb el canal Clan. Ells sí que són intel·ligents.

Deixeu als professors que treballin tranquils, doneu-los recursos, no els canvieu les lleis d'educació a cada legislatura, buideu de contingut ideològic seva tasca, confieu en la seva professionalitat, insistiu en què els pares s'impliquin en l'educació dels seus fills i la resta vindrà sola.

Àlex

Em pots seguir a Twitter @blogsocietat i Facebook

El llibre del BLOG SOCIETAT ANÒNIMA
en venda a partir del 5 de setembre.
Benvolgut, o no

Font: El niño catalán que no tiene ni idea de castellano | Societat Anònima