traducció - translate - traducción

divendres, 22 d’abril del 2016

CRIDA A LA DESOBEDIÈNCIA CIVIL GLOBAL

Original en castellà, traducció Google translator


El cèlebre actor Matt Damon va realitzar una lectura d'un escrit de l'historiador social nord-americà Howard Zinn durant un debat sobre desobediència civil.

L'escrit data de 1970, però segueix sent tan actual com llavors, per no dir, que és molt més urgent en els moments actuals. 


Howard Zinn

FRAGMENTS DE LA LECTURA, A CÀRREC DE MATT DAMON


La gent equivocada és a la presó; la gent equivocada està fora de la presó.

La gent equivocada està en el poder; la gent equivocada està fora del poder.

La riquesa en aquest món està repartida de tal manera, que per solucionar el problema, no es requereix d'una petita reforma, sinó d'una reforma dràstica.

Diuen que el nostre problema és la desobediència civil ... però l'autèntic problema és l'obediència civil.

El problema real és que tanta gent de tot el món, està obeint els dictats dels seus governs i van a guerres on són assassinats a milions, a causa d'aquesta obediència.

Reconeixem aquesta obediència quan mirem a l'Alemanya nazi, on la gent va obeir a Hitler; o quan observem la Rússia de Stalin, on la gent obeïa, o quan recordem l'edat mitjana, quan la gent era explotada pel feudalisme.

Ara tenim la civilització occidental, on impera "la llei".

Però en realitat, el "imperi de la llei" no és més que regularitzar i maximitzar la injustícia que ja existia abans del "imperi de la llei".

En això consisteix realment "l'imperi de la llei".

En la majoria dels països del món, el "imperi de la llei" vol dir l'adoració dels líders i una plaga per al poble.

Hem de transcendir totes aquestes fronteres en la nostra forma de pensar.

Per exemple, Nixon i Bréjnev tenien molt més en comú l'un amb l'altre, que el que qualsevol ciutadà nord-americà en comú amb el propi Nixon.

J. Edgar Hoover, tenia molt més en comú amb el cap de la policia secreta soviètica, que el que tenia en comú amb qualsevol ciutadà nord-americà.

És la dedicació internacional a l'ordre ia la llei el que converteix a tots els líders del món en una banda de camarades.

Mireu-los quan s'ajunten: somriuen, es donen la mà, fumen cigars tots junts; s'agraden els uns als altres, independentment del que diguin.

Què estem tractant de fer?

El que volem és retornar als principis i propòsits de la declaració d'independència dels EUA.

Aquesta vegada és la resistència contra l'autoritat il·legítima i contra les forces que priven al poble de la seva vida, la seva llibertat i el seu dret a perseguir la felicitat.

És urgent acabar amb aquesta forma de govern i tornar als principis de la declaració d'independència i això implica que hem de sortir de la llei, deixar d'obeir les lleis; aquestes lleis que ens ordenen matar, perdre la nostra riquesa, o ficar a gent a la presó per petites ofenses mentre es treu de la presó a persones que han comès crims enormes.

La meva esperança és que aquest esperit no solament arrelarà en aquest país (EUA), sinó en altres països, perquè tots ho necessitem.

La gent de tots els països necessiten l'esperit de la desobediència a l'estat, que no és una qüestió metafísica, sinó una qüestió de força i riquesa i necessitem establir una interdependència entre persones de països de tot el món, perquè tots estem lluitant per la mateixa cosa "

Fa 45 anys d'aquest discurs, repetit per Matt Damon durant aquest debat i el seu missatge segueix sent plenament actual.

No importa quins siguin els noms dels polítics que s'esmentin en el discurs, perquè el problema continua sent vigent i comú a tots els països.

De fet, el problema s'ha agreujat en les últimes dècades, sobretot en alguns països que s'autoproclamen democràtics.

Què li passaria avui en dia a Matt Damon a Espanya si truqués a la desobediència civil, a no obeir les lleis de l'estat i esmentés en el seu discurs al rei d'Espanya de la forma en què els esmenta Damon a través de l'escrit de Zinn?


Per culpa de no haver desobeït quan era el moment, estem pagant les conseqüències i com més tardem a fer-ho, pitjor serà la situació ...