traducció - translate - traducción

dilluns, 12 d’octubre del 2015

Els poderosos vincles polítics i econòmics de Marta Silva de Lapuerta


El jugador del Barça Leo Messi haurà d’anar a judici per presumpte frau fiscal, per als quals l’advocat de l’estat demana divuit vint-i-dos mesos i mig de presó. La imatge de Messi al banc dels acusats serà possible justament perquè l’advocacia de l’estat va mantenir l’acusació contra Messi, contra l’opinió de la fiscalia, que va retirar la querella i només la va mantenir per al pare del jugador. La persona que ha aconseguit portar a judici Leo Messi ha estat l’advocada de l’estat Marta Silva de Lapuerta, actual directora del servei jurídic de l'estat espanyol. Es dóna la circumstància que Silva de Lapuerta va formar part de la directiva del Reial Madrid durant la primera etepa de Florentino Pérez, entre el 2000 i el 2006. I no només això: Silva de Lapuerta és una de les persones que representa millor les influències entre el poder polític i el poder econòmic espanyol, i la continuïtat entre el poder del règim franquista i el de la transició, fins al dia d’avui. Ella també és membre de ‘La Gloriosa’.

Marta Silva de Lapuerta.
N’hi ha prou fent un cop d’ull al seu currículum professional. Però comencem amb un apunt biogràfic, personal: Marta Silva de Lapuerta, nascuda el 1969, és filla del ministre franquista d’Obres Públiques Federico Silva Muñoz, que va tenir el càrrec entre el 1965 i el 1970. Després, va ser president de CAMPSA i va ser un dels anomenats ‘siete magníficos’ que van participar en la fundació d’Alianza Popular, partit precursor del PP.

Formada a la Universitat CEU San Pablo, Silva forma part de la promoció d'advocats de l'estat de 1996, que es coneix com ‘La Gloriosa’, que pren aquest nom perquè la majoria dels seus integrants ocupen alts càrrecs a l'administració pública o en grans empreses privades espanyoles. És el cas d'Iván Rosa, per exemple, que és un dels grans assessors de Telefónica. Rosa és el marit de l’actual vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a qui s’ha relacionat molt amb ‘La Gloriosa’ tant pel fet de ser la muller d’un dels seus membres com pel fet de ser també advocada de l’estat en la promoció del 1999.

‘La Gloriosa’, casta política i empresarial espanyola

Una part important dels integrants de ‘La Gloriosa’ (els trenta-cinc membres van aprovar les oposicions quatre dies abans que Aznar guanyés les seves primeres eleccions) han estat o són ara en llocs rellevants del govern de Mariano Rajoy. Per exemple, Jaime Pérez Renovales ha estat el número tres de la Moncloa, com a sots-secretari de Presidència, fins que el mes de juny fou nomenat secretari general del consell del Banc Santander, un banc on ja havia tingut un càrrec directiu abans d’entrar a formar part del govern espanyol.

Un altre nom: Miguel Temboury, sots-secretari d’Economia i Competitivitat. És nét del falangista Onésimo Redondo i fill de comtes espanyols. Va ser director del gabinet del ministeri d’Interior espanyol amb Ángel Acebes quan hi va haver l’atemptat de l’11-M, l’any 2004.

Més: Leopoldo-González Echenique, president de RTVE entre el 2012 i el 2014, va ser abans secretari general de NH Hoteles. Està casat amb Mónica López-Monis, advocada de l’estat de la mateixa promoció, de ‘La Gloriosa’, secretària general de Bankinter, abans amb càrrecs directius a Banesto i al Santander.

Hi ha molts més noms, dels quals destaquem un més, el de Severo Bueno de Sitjar, responsable de l’advocacia de l’estat a Barcelona. Va presentar una demanda contra la Generalitat per danys i perjudicis perquè la seva filla no podia estudiar en espanyol en una escola concertada. El Tribunal Suprem es va pronunciar en favor seu.

Neboda de l’ex-tresorer del PP Álvaro Lapuerta

Marta Silva de Lapuerta és la número vint-i-sis de la promoció. Abans de ser la cap de l’advocacia general de l’estat va tenir càrrecs importants al Reial Madrid i també a Sacyr Vallehermoso, on va ser secretària general entre 2003 i 2009, sota la presidència de Luis del Rivero, també ex-directiu del Reial Madrid, i encausat en el cas de la comptabilitat secreta del PP. En aquest mateix cas s’encausava també Álvaro Lapuerta, ex-tresorer del PP i oncle justament de Marta Silva de Lapuerta, l’advocada general de l'estat. Cal recordar, a més, que durant els anys que Silva de Lapuerta va ser a Sacyr aquesta empresa va fer suposadament aportacions en diner negre a la caixa B del PP, de 480.000 euros, segons consta en els anomenats ‘papers de Bárcenas’.

Però sota la direcció de Silva de Lapuerta, l'advocacia de l'estat no es va personar com a part de l'acusació en el cas de la comptabilitat B del PP. Qui sí que exercia d’acusació, l’Observatori Desc, va denunciar que l’advocacia de l’estat no havia actuat amb independència en aquest cas.

En el seu currículum recent d’actuacions cal destacar també que, com a màxima representant de l’Agència Tributària, va ser responsable de l’acusació i el judici del cas contra el Barça pel fitxatge de Neymar.

I això no és tot. També va ser ella, com a advocada general de l'estat, qui va registrar personalment els recursos contra la llei de consultes i contra el 9-N al Tribunal Constitucional. Uns recursos que, uns temps després, han derivat en la causa contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

CONTRACTA'NS AQUÍ: http://indigentsadojo.blogspot.com.es/p/s-carregant.html